Anneli 20-årsjubilerar: "Tiden har gått så fort"

Anneli Stenmark som driver Hjortslunds Stengods i Kisa har nu öppnat årets sommarutställning. Dessutom firar hon i år 20-årsjubileum med sin verksamhet.

Sedan 1993 har Anneli Stenmark arbetat med krukmakeri och sedan 2000 har hon hållit till i sin nuvarande lokal i Kisa.

Sedan 1993 har Anneli Stenmark arbetat med krukmakeri och sedan 2000 har hon hållit till i sin nuvarande lokal i Kisa.

Foto: Max Elofsson

Kisa2020-05-27 22:00

– Det känns helt otroligt att tiden har gått så fort. Jag ser det som en sådan fantastisk förmån att få jobba med något som jag tycker så mycket om och kan leva på det, säger Anneli Stenmark.

I grunden är hon socionom och arbetade som socialsekreterare i Linköping. Men viljan att ha sin egna ateljé med krukmakeri tog överhand och år 2000 köpte hon lokalen Hjortslund i Kisa. Sedan dess har huset fått sig en ordentlig uppfräschning och hennes egenproducerade hantverk fyller upp rum efter rum.

Sedan 2014 har hon årligen arrangerat en sommarutställning med konst i form av målningar, trähantverk eller skulpturer. Då tar hon in verk från andra konstnärer. Just i år är det Irene Hallströms akvarellmålningar som visas upp i konsthallen. Irene Hallström är främst verksam i Västervik och på Öland, men har ställt ut sina verk på många olika platser i Sverige.

Målningarna hänger uppe bland keramiken och därför ser Anneli Stenmark utställningen lite som ett komplement till hennes egengjorda saker. Vanligtvis brukar hon arrangera en vernissage för att uppmärksamma utställningarna, men i år valde hon att skippa det på grund av coronavirusets inverkan.

– Det kändes bäst att hoppa över det i år. Tidigare år har det brukat komma ganska mycket folk och så som läget är nu så kändes det bäst att inte samla alltför många personer här samtidigt, säger hon.

Irene Hallströms tavlor föreställer bland annat gamla hus och får i olika miljöer. Anneli Stenmark berättar att när hon väljer ut vilka utställningar hon vill ha i sin ateljé, som hon själv gillar.

– Det kan vara en konstnär som man har en personlig relation till eller som jag har sett på någon annan utställning och tyckte om. Vad gäller årets utställning var det framför allt bilderna av de gamla husen som jag blev alldeles tagen av. Dem gillar jag verkligen, säger Anneli Stenmark.

Sedan coronavirusets effekter började bli märkbara i samhället har hon faktiskt inte märkt så stora skillnader jämfört med tidigare. Hon säger att handeln av hennes keramikprodukter har ökat lite grann på internet, vilket kanske kan bero på coronaviruset. Vissa gruppaktiviteter som drejningskurser, sker för närvarande i mindre grupper.

Utställningen pågår på Hjortslunds Stengods i Kisa till och med Östgötadagarna som arrangeras i början av september.

I veckan startade årets sommarutställning som är gjord av Irene Hallström. De visas upp på väggarna bland hantverket.
I veckan startade årets sommarutställning som är gjord av Irene Hallström. De visas upp på väggarna bland hantverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!