Ewa Stefansson ny ägare till Richts konditori

Efter en lång och trogen tjänstgöring tackar bagaren och konditoriägaren Göran Tell för sig. I juli blir det andra bullar när Ewa Stefansson från restaurang Blå hästen tar över verksamheten.

I juli tar Ewa Stefansson över Richts konditori.

I juli tar Ewa Stefansson över Richts konditori.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2023-06-08 13:30

Det är varmt. Väldigt varmt. I källaren till Richts konditori står bagaren, tillika ägaren Göran Tell framför ett par surrande ugnar. Han har haft det körigt under morgonen.

Men snart kan han pusta ut. Efter nästan 40 år som konditoriets primus motor lämnar han nu över spakarna till en ny ägare. Hon heter Ewa Stefansson och förestår restaurang Blå hästen och Ewas catering.

– Jag tycker det är dags att sluta. Jag är ju 67 år. Och när det fanns en tänkbar köpare så passade det bra, säger han.

Göran Tell har basat på Richts café sedan 1986 då han tog över verksamheten efter sin far, Sture Tell.

undefined
Efter nästan 40 år tar ägaren och bagaren Göran Tell av sig förklädet. Den närmaste tiden ska han bara ta det lugnt.

Richts konditori har många år på nacken. År 1901 startade Ida Josefina Richt rörelsen i nu rivna fastigheten Rosenborg vid Storgatan i Kisa. Där är numera parkering.

På 1930-talet lät Richt bygga huset som konditoriet numera ligger i. Under 1940-talet tog fröknarna Fransson över och efterträddes på 1950-talet av Allan Aspegren. Sture Tell tog över verksamheten på 1970-talet.

Nu väntar alltså en ny epok för kaféet på Tvärgatan i Kisa.

undefined
Richts konditori låg tidigare i fastigheten Rosenborg. Det sedan länge rivna huset låg vid Storgatan, ett stenkast från huset på Tvärgatan där verksamheten håller till idag.

I bageriet doftar det bröd och svagt, svagt av socker. Göran Tell tar en paus, slår sig ner vid ett bord i bageriets inre regioner. Vi går rakt på sak.

Hur känns det att sälja?

– Det känns väl bra tycker jag. Att det har löst sig på att bra sätt. Jag ser fram emot att vara ledig. Det är mycket jobb. Fast det är ett roligt jobb, det är det ju. Men jag tycker att det är dags att lämna över nu.

Hur han ska spendera sin lediga tid står än så länge skrivet i stjärnorna.

– Först och främst ska jag bara ta det lugnt. Sen får man se.

Vad kommer du att sakna?

– Jag har inte hunnit fundera så mycket. Men det är ju ett roligt jobb och jag har haft bra personal under alla år också.

Några riktigt fina minnen från åren i bageriet kan Göran Tell inte komma på, på rak arm. Men det roligaste är nog att baka tårtor.

– Det är kreativt. Det roligaste med jobbet är att man ser resultatet ganska fort. När du går hem så ser du allt du har gjort färdigt. 

undefined
Kakdisken på Richts konditori dignar av läckerheter. Hur kommer den att se ut när kaféet byter ägare i sommar?

Trots de långa arbetsdagarna tycker han inte att det finns så mycket som varit jobbigt. Kanske är det att trycket har ökat då andra har varit lediga, som på helger och till somrar.

I juli sker ägarbytet. Göran Tell kommer att vara kvar någon vecka för att hjälpa till. Sen hänger han bagarmössan på kroken och går hem. Övrig personal kommer att stanna kvar, men under sommaren kommer ett nytillskott i form av nya konditorn Mia Josefsson.

undefined
I juli tar Ewa Stefansson över Richts konditori.

Vi ringer även upp Ewa Stefansson. Hon berättar att hon och Göran Tell har känt varandra i flera år.

– Göran hörde av sig och skulle sälja och då blev det så, säger hon.

Ewa Stefansson tycker att det känns spännande att ta över rodret.

Till en början kommer kunderna inte märka av ägarbytet särskilt mycket. Ewa Stefansson vill försöka behålla det som redan är.

– De (Richts konditori, vår anmärkning) är kända för sina fina tårtor.

Men på sikt kommer nya saker att smygas in i sortimentet.

– Vi kanske kan göra lite lättare luncher framöver, säger Ewa Stefansson och nämner bland annat smörgåstårta som ett eventuellt nytt inslag på menyn.

Så småningom kommer antagligen andra typer av smörgåsar dyka upp också.

Även lokalen kan komma att förändras en smula. Hur vet i nuläget inte Ewa Stefansson, men runt nyår hoppas hon kunna genomföra vissa förändringar.

I juli byter Richts konditori i Kisa ägare.
I juli byter Richts konditori i Kisa ägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!