Vilsamt varv för Rimforsa-pensionärer

Det blev ett Bankvarv i Kinda och Ydre även i år. Men precis som i fjol har pandemin gjort att endags-eventet sträckts ut till en hel vecka.

Nu får de samlas igen. På tisdagen träffades 14 medlemmar ur PRO Rimforsas promenadgrupp, plus 11-åriga bearded-collien Ida, för att gå Bankvarvet i Kisa. I veckan drar även boule-spelandet och gymmandet i gång igen.

Nu får de samlas igen. På tisdagen träffades 14 medlemmar ur PRO Rimforsas promenadgrupp, plus 11-åriga bearded-collien Ida, för att gå Bankvarvet i Kisa. I veckan drar även boule-spelandet och gymmandet i gång igen.

Foto: Johan Rödin

Kisa2021-06-16 13:03

På tisdagen hävdes en del av pandemirestriktionerna. Det firade PRO Rimforsas promenadgrupp med att träffas för första gången på länge.

I Bankvarvet, som arrangeras av Kinda-Ydre Sparbank, uppmanas deltagarna att "promenera, lufsa, skutta eller springa" den fem kilometer långa banan, antingen i Kisa eller i Österbymo.

undefined
"Många säger att de blivit fem år äldre det senaste året", säger PRO Rimforsas ordförande Birgitta Källsand.

Rimforsa-pensionärerna valde det förstnämnda alternativet. Och efter en kilometer stannade de i Kullaparken och mumsade i sig medhavd fika.

– Väldigt positivt. Vi har inte kunnat träffas fysiskt sedan i oktober-november. Många har tappat kontinuiteten när det gäller friskvårdsaktiviteter under pandemin, säger Birgitta Källsand, ordförande i PRO Rimforsa.

Hur har den här tiden varit för era medlemmar?

– Bedrövlig. Det är många som säger att de blivit fem år äldre det senaste året.

Det första Bankvarvet arrangerades i juni 2019 i ett samarbete med kommunens skolor. Pandemin har gjort att loppet i fjol och i år inte genomförs med gemensam start en specifik dag. I stället uppmanas deltagarna att köra så många rundor de vill och orkar under en vecka.

undefined
Leif Ihreskog från Kinda-Ydre sparbank föregår med gott exempel. Strax före lunch på tisdagen hade han avverkat sitt tredje Bankvarvpå två dagar - och planerade för ytterligare en femkilometersrunda på eftermiddagen.

– Vi ser det lite som Vasaloppets Öppet spår. Förhoppningen är att vi i framtiden ska kunna köra både och, en "fest-fredag" i kombination med Bankvarvsveckan, säger Kinda-Ydre Sparbanks vd Johan Widerström.

Fokus ligger på motion och välmående. Men det finns ett tävlingsmoment. I Bankvarvsutmaningen tävlar privatpersoner och lag om vilka som lyckas beta av flest varv till och med söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!