Är det julgranar som stulits? – "Ganska troligt"

80 tioåriga granar, kapade en bra bit över marken, varav ett 20-tal är stulna. Den upptäckten gjorde skogsägaren Manne Pettersson häromdagen, som nu vill varna andra.

När skogsägaren Manne Pettersson visade upp de nedhuggna granarna för skogsinspektören Johanna Skarin var det för henne en ovanlig syn.

När skogsägaren Manne Pettersson visade upp de nedhuggna granarna för skogsinspektören Johanna Skarin var det för henne en ovanlig syn.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-19 16:00

– Omgiven av stubbar och nedhuggna barrträd tar han emot oss mitt på det avverkade skogspartiet i de östra delarna av Kinda, strax intill länsväg 134 mellan Kisa och Åtvidaberg. Av en tillfällighet, då ett rådgivningsmöte var bokat sedan tidigare, har han med sig Södras skogsinspektor Johanna Skarin. För henne var granstölden en ovanlig syn.

– En enstaka gran har väl de flesta skogsägare någon gång blivit av med men på det här viset - det har jag aldrig sett. I normala fall, om man ska röja och ta fram ett bestånd, kapar man av granarna nästan längs med backen så det här såg väldigt annorlunda ut. Kanske är det för att de ska vara smala och passa i julgransfoten, resonerar hon.

undefined
"Nu finns brottslingarna på nära håll - det gör mig lite lustig till mods faktiskt", säger skogsägaren Manne Pettersson om att ha drabbats av stölden.

För Manne Pettersson var det en "olustig" känsla när han i onsdags upptäckte det nedhuggna skogspartiet. Då marken förr i tiden nyttjades av betande djur har det, sedan planteringen, varit en tuff utmaning att få granarna att växa.

– Ja, det har varit rätt besvärligt. Det har krävts många gräsröjningar men nu hade granarna tagit sig ganska bra så på det viset är det en katastrof. Nu får jag använda dem till att elda, säger han och fortsätter:

– Nu finns brottslingarna på nära håll - det gör mig lite lustig till mods faktiskt. Det är frustrerande att det nästan är omöjligt att få fatt i dem om de inte tas på bar gärning. Ett däckspår, som finns här, är inget att gå på.

undefined
Då granarna har kapats lite ovanför marken bedömer såväl polisen som Manne Pettersson att det rör sig om stöld för julgransförsäljning.

Tanken var att de tio år gamla granarna skulle fått växa till sig och öka i värde i ytterligare ett 50-tal år. I dagsläget, nu när de har avverkats, utgör granarna inte särskilt många kubikmeter.

– Försäkringsbolaget värderar granarna till ungefär 105 kronor kubiken. De här smågranarna blir inte många kronor och med tanke på självrisken lär jag inte få ut någon ersättning, konstaterar Pettersson och fortsätter:

– Jag vill gärna varna grannar och andra skogsägare runt omkring. Man kanske borde ha lite uppsikt.

Granstölden är polisanmäld men ingen förundersökning har inletts. När vi når Kindas kommunpolis Sofia Hedberg har hon ingen kännedom om att flera skogsägare skulle ha drabbats eller att det skulle vara ett lokalt problem.

– Det är inget som det har flaggats för, konstaterar hon och avslutar:

– Att det handlar om stöld för julgransförsäljning är väl, i det här fallet, ganska troligt. Dels när det rör sig om så små granarna och dels när det sker i de här tiderna.

Skogspartiet där tjuvarna har härjat ligger i de östra delarna av Kinda - strax intill länsväg 134.
Skogspartiet där tjuvarna har härjat ligger i de östra delarna av Kinda - strax intill länsväg 134.
Karta: Tegelkullen, Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!