"Är mycket fokus på vår beredskap"

Nyligen hade FRG-grupperna i Kinda och Ydre en samling i Leoparden, före detta Folkets Hus, i Kisa för att få information och vidareutbildning i sitt utövande. FRG står för Frivillig Resursgrupp.

Både Kinad och Ydre har RPG-grupper

Både Kinad och Ydre har RPG-grupper

Foto: Per Svensson Borrud PellesPhoto

KISA2019-01-31 20:30

– FRG-gruppen är en viktig del av kommunens krisberedskap. De hjälper till vid bland annat större skogsbränder, stormar, sökning efter försvunna personer och vid trafikderigering, säger Staffan Waldau Wass som är säkerhetssamordnare i Kinda och Ydre kommer. Vi hans sida finns även Mattias Engå som är säkerhetssamordnare på en 25-procentig tjänst i Kinda kommun.

Nyligen hade de resursgrupperna i Kinda och Ydre en samling i Kisa för vidareutbildning och information. I FRG-gruppen i Kinda ingår ett 30-tal personer från motorcykelentusiasterna Gröna Gubbar och lokala radioamatörer. I Ydres FRG-grupp ingår ett 10-tal personer, flera från Veteranmotorklubben.

– Det är en bra blandning av de personer som ingår i grupperna. De har tillsammans långa och många erfarenheter. För att bli en FRG:are får gå en grundkurs på 40 timmar, säger Staffan Waldau Wass.

FRG-grupperna organiseras av Civilförsvarsförbundet, som också har utbildningsansvaret, och Sveriges kommuner och landsting på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Av landets 290 kommuner har i dag runt 200 kommuner FRG-grupper.

– I dag är det mycket fokus på vår beredskap med till exempel 72 timmarskampanjen, vilket innebär att man ska vara rustad hemma för att klara sig i tre dygn, säger Staffan Waldau och fortsätter:

– Nu är det mycket fokus på krigsplaceringar igen och vi rustar för ett totalförsvar och vi har allmän värnplikt igen och det blir mer och mer viktigt med ett samspel mellan försvarsmakten och civilsamhället.

I Kinda har FRG-grupperna gjort stora insatser vid bland annat stormarna Gudrun i början av januari 2005 och orkanen Per i mitten av januari 2007 samt den stora skogsbranden vid Bröth i mitten av juni 2008.

– Vid stormarna tog sig de Gröna gubbarna fram på vägar som var obrukbara för vanliga fordon och radioamatörerna kunde sända, då både telefon och elnät låg nere i en vecka i vissa områden. I Bröth hjälpte gruppen polisen med trafik dirigering, säger Staffan Waldau.

I Kinda är Pär Kronström, Civilförsvarsförbundet samordnare för FRG-gruppen och i Ydre är det Lars-Göran Andersson på räddningstjänsten som är samordnare.

– Vi planerar för en ny utbildning för att få fler FRG:are, säger Staffan Waldau Wass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!