Arbetsgivarnas syn på deltidsbrandmän

"Det är gynnsamt att ha en brandman på arbetsplatsen ifall något skulle hända"

"Deltidsbrandmännen skapar trygghet i samhället, och då kan man ju inte säga nej till de som vill ägna sig åt detta".

"Deltidsbrandmännen skapar trygghet i samhället, och då kan man ju inte säga nej till de som vill ägna sig åt detta".

Foto: Morgan Karlsson

Kisa2018-07-05 10:56

I Kinda kommun finns det nu behov av fler deltidsbrandmän. Som en fortsättning på ämnet så har tidningen kollat arbetsgivarens syn på att anställda engagerar sig i räddningstjänsten. BTT Plåt AB är en stor arbetsgivare i bygden som under åren haft ett flertal deltidsbrandmän samtidigt.

– Jag är faktiskt osäker på våra rättigheter att säga nej till en anställd som vill bli deltidsbrandman, fast däremot ser jag det gynnsamt att ha en utbildad brandman på arbetsplatsen. Det är ju detta som är vår och hela samhällets trygghet och då är det ju klart att man ställer upp, det hade ju varit svårt om alla sa nej, säger Richard Gadmar Platschef på BTT.

– Även arbetsplatserna kan ju vara beroende av en fungerande räddningstjänst, och då går det ju inte att de ska behöva komma från Linköping eller Vimmerby. Som mest så fanns det här sex stycken deltidsbrandmän samtidigt, då kunde det säkert påverka verksamheten om alla fick lämna, fast oftast så delas dessa upp i olika skift för att möjliggöra vår fortsatta verksamhet i händelse av larm.

– Numera har vi en anställd som är deltidsbrandman och de har själva ordnat ett system på avdelningen som fungerar bra. avslutar Gadmar.

På fabrikens lackeringsavdelning träffar vi Mattias Minostedh som är brandman i Kisa.

– Jag blev ju lockad av mina kollegor som tidigare var inom räddningstjänsten. Villkoren för att inställa mig inom de gällande fem minuterna från arbete och bostad uppfyllde jag och då var det bara att anmäla sig till ett test för att se om man kunde bli antagen. Det är nu ett och halvt år sedan och jag tycker att det har fungerat mycket bra, berättar Mattias Minostedh.

– Att jag blev brandman är för att jag gillar att hjälpa människor och att vi inom räddningstjänsten gör stor nytta för de som behöver vår hjälp. Det är samtidigt en mycket bra utbildning som man har nytta av hela livet. Sedan krävs det ju att jag håller mig hemikring under min jourvecka, fast det funkar också bra. På arbetsplatsen har vi gjort så att ser de mig springa så tar de över mina sysslor, sedan får man se när jag är tillbaka, allt från en kvart till flera timmar, avslutar Minostedh.

Som Ställföreträdande Räddningschef i Kinda så hittar vi Morgan Wass, som får frågan hur han upplever arbetsgivarnas mottagande.

– Vi ser inga större motstånd, eventuellt så kanske någon utbildning kolliderar med vissa arbetstoppar, annars funkar det bra, säger Morgan Wass.

Deltidsbrandmannen och lackeraren Mattias Minostedh t.v. och Platschefen Richard Gadmar tycker det hela fungerar bra.
Deltidsbrandmannen och lackeraren Mattias Minostedh t.v. och Platschefen Richard Gadmar tycker det hela fungerar bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om