Pappan: Avklädda bilder på vår dotter spreds på skolan

"Vi känner en maktlöshet, det har gått så långt så att vi funderar på att byta skola". Det säger en förälder till en flicka på Värgårdsskolan som utsatts för kränkningar i sociala medier.

Vi har pratat med Peter, som egentligen heter något annat, vars dotter har drabbats av brotten som är kopplade till Värgårdsskolan i Kisa. (Bild är tagen i ett annat sammanhang.)

Vi har pratat med Peter, som egentligen heter något annat, vars dotter har drabbats av brotten som är kopplade till Värgårdsskolan i Kisa. (Bild är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Dennis Peterson/Julia Djerf

Kisa2021-03-19 12:01

För två veckor sedan slog personalen på högstadiet larm om det hårda klimatet på sociala medier – ett klimat, som under det senaste året, har resulterat i allt fler konflikter mellan eleverna. Samtidigt pågår flera polisutredningar som rör så kallade "exposekonton" där mer eller mindre avklädda bilder på unga tjejer och killar, anonymt publiceras och sprids vidare till vad polisen misstänker är ett stort antal människor. 

Vi har pratat med pappan "Peter", som egentligen heter någonting annat. Han har fått uppleva problematiken som polisen och skolan beskriver på nära håll.

– Vår dotter är en av de drabbade, berättar han när vi hörs för en längre intervju över telefon.

Det hela eskalerade under hösten 2020, på dotterns väg till och från skolan.

– Nästan varje dag var det någon som passerade henne, kallade henne för hora eller sa att det luktade luder. Det var även en annan elev som hade fått tag i bilder på henne och lagt ut dem på någon av alla de här apparna. Vår dotter är ju en glad tjej som har blivit en rätt så bitter tjej av allt det här. Det har varit påfrestande för henne, berättar Peter och fortsätter:

– Just kränkningarna till och från skolan har lugnat ned sig något sedan dess, men tyvärr är det nya personer och grupper som har hakat på trakasserierna. Nu kan hon i princip inte gå genom korridoren utan att få kommentarer.

undefined
Luder och hora är saker som Peters dotter dagligen får höra från andra elever. Nu ser de över möjligheten att byta skola.

Hur känner du, som förälder, i den här situationen?

– Man är frustrerad varje dag över att man inte kan hjälpa till tillräckligt mycket. För att hon ska kunna få ett avbrott och en nystart har vi som sagt börjat att kolla på möjligheten att byta skola. Det är hela hennes framtid det handlar om. Vill hon inte längre gå till skolan drabbas hennes liv av att hon inte får den utbildning hon har rätt till.

Peter tror att mobilen, och allt som hör sociala medier till, har gjort att ungdomar har svårt att veta var gränsen går.

– Jag kan väl tycka, om jag ska vara krass, att hela samhället brister i sin utformning. När jag var liten och man sa något elakt till en annan person såg man direkt reaktionen, om personen blev ledsen eller ej. I dag, när man skriver saker på nätet, lär man sig inte att folk kan bli sårade av ens handlingar. Skolan behöver utbilda och informera om det.

Som förälder, hur håller man koll på det som händer på sociala medier?

– Vi försöker att prata med vår dotter varje kväll men det är ju inte alla gånger hon är villig att prata om sånt. Det är ju något man märker på det sätt hon beter sig. Är hon ledsen och okontaktbar vet man ju att trakasserierna fortsätter.

undefined
Peter menar att föräldrar måste ta signalerna på allvar, och anmäla de brott som deras barn utsätts för.

Kinda kommun kommer att, från och med höstterminen, införa ett obligatoriskt utbildningsmaterial kring sociala medier från förskoleklass och upp till årskurs nio. Peter tycker att det är bra, men att fler åtgärder måste till.

– Jag känner till en annan skola där man kör helt mobilfritt. Eleverna lämnar in telefonen på morgonen och får tillbaka den på eftermiddagen. Det borde man införa på Värgårdsskolan, menar Peter och fortsätter:

– Sedan tycker jag att man borde bli tuffare mot de elever som håller på med det här. Att man agerar mer kraftfullt.

Tror ni att allt som händer nu, larmet från personalen bland annat, kan få en positiv effekt?

– Jag vet inte riktigt, mycket hänger på oss föräldrar. Vi måste ta det på allvar och polisanmäla det våra barn utsätts för.
 

Tips till föräldrar

Börja prata i tidig ålder om nätet och sociala medier. Lyft det positiva, men även farorna. 

Prata om livet på sociala medier varje dag. Såg barnet något kul klipp? Fick barnet någon kommentar som var taskig? Har barnet hittat någon ny app?

När det är dags att prata allvar: var ingen moraltant. Luta dig mot lagen och förklara vad som är brottsligt.

Förbjud inte appar eller mobiler. Det är en stor del av barns sociala liv.

Tips från Moa Lindh (expert på barns liv på sociala medier) på Novahuset.

Karta: Värgårdsskolan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!