Badplatskonflikten är över i Pinnarp

Till en början var badplatskonflikten ett orosmoment för Gooitzen Elzinga. Nu kan den nya campingföreståndaren pusta ut och summera en hektisk debutsäsong i Pinnarp.

"Stämningen har varit mer positiv på alla sätt", menar "långliggarna" Roland Kristoffersson, Maggan Kristoffersson, Birgitta Jonsson och Bosse Jonsson.

"Stämningen har varit mer positiv på alla sätt", menar "långliggarna" Roland Kristoffersson, Maggan Kristoffersson, Birgitta Jonsson och Bosse Jonsson.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-08-27 08:00

– Givetvis var jag, med tanke på den konfliktfulla situation som varit, lite orolig i början, men stämningen har varit bra och det är det absolut viktigaste. Fortsätter det så här är jag verkligen nöjd, förklarar den holländska företagaren när vi slår oss ned vid Övre Föllingens spegelblanka vatten.

Historien om konflikten i Pinnarp är väldokumenterad vid det här laget och frågan om allmänhetens vara eller icke vara vid badplatsen har hanterats i flera instanser. När Gooitzen Elzinga, inför årets säsong, tog över campingverksamheten väster om Kisa var den stora frågan om tvisten skulle fortsätta. Svaret är nej, och nu vittnar den nya campingföreståndaren om en sommar där de allra flesta badgäster har haft en positiv inställning till den 20 kronor dyra avgift han tagit för parkering, toaletter och bryggor.

– Det är många som har kommit hit för att bada och de allra flesta har varit vänliga och förstått varför jag tar en avgift. De har betalat och haft en rolig stund vid sjön, och det är precis så jag vill ha det. Sedan är det givetvis några som har vägrat att betala, men som tur är har de många andra badplatser att välja mellan här i närheten.

Några stenkast bort från intervjuplatsen, vid en av husvagnarna, sitter Roland och Maggan Kristoffersson och njuter av solen, vid sin sida har de Birgitta och Bosse Jonsson. Båda paren har varit campingen trogen i många år. Enligt dem är det mycket som har förändrats med Gooitzen Elzinga vid rodret.

– Stämningen har varit mer positiv på alla sätt. Det har kommit fler badgäster än på många år och det påverkar inte alls oss campinggäster negativt, snarare tvärtom, det är bara roligt. Gooitzen är dessutom lätt att prata med och är tillmötesgående när vi kommer med idéer, förklarar "långliggarna".

När det kommer till själva campingsäsongen var det högst tryck från mitten av juli fram till mitten av augusti. Då huserade uppemot 400 gäster vid Pinnarp samtidigt, vilket satte anläggningens faciliteter på prov.

– När det är så många gäster här är det definitivt hektiskt. Stranden är full, toalettbyggnaden används hela tiden och många gäster är i restaurangen samtidigt, så det blir en utmaning att hålla allting rent och prydligt. Till nästa säsong funderar jag på att sänka maxantalet och förhoppningsvis sprida ut gästerna bättre över säsongen, säger Gooitzen Elzinga och avslutar:

– Säsongen har varit lite som en berg- och dalbana för mig, jag har jobbat hårt sju dagar i veckan, men nu börjar det hela att lugna ner sig. Jag var medveten om att den första säsongen aldrig är den bästa rent ekonomiskt, men jag är ändå nöjd med resultatet. Nu ska jag fokusera på att förbereda mig inför vinterhalvåret då jag inte stänger campingen utan satsar på att ha öppet året om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om