Bedragare utgav sig för att komma från Världens Barn

En av medlemmarna i Vänskap över alla gränser, som ansvarar för insamlingen till Världens Barn i Kinda, fick vetskap om att dörrknackning ska ha skett på Bergdala och på Kindagård i Kisa.

En man ska ha knackat dörr och försökt sälja rosor i världens barns namn. "Vi skulle aldrig agera på det sättet", säger Majlis Johansson som ansvarar för Kindas insamlingar.

En man ska ha knackat dörr och försökt sälja rosor i världens barns namn. "Vi skulle aldrig agera på det sättet", säger Majlis Johansson som ansvarar för Kindas insamlingar.

Foto: Stina Hjelm

Kisa2020-09-10 05:00

– En man har knackat på och velat sälja rosor och sagt att han kommer från världens barn. Tydligen ska det ha hänt liknande i Rimforsa där någon försökt sälja rosor och andra saker.

– De representerar absolut inte oss, dels skulle vi aldrig agera på det sättet att gå och knacka dörr och vi försöker aldrig sälja någonting, dels har vi inte dragit igång årets engagemang. Vi har banderoller på oss så att det tydligt syns att vi kommer från Världens barn och så syns det på bössorna. Vi funderar på att förse de som är ute med någon typ av legitimation, det känns nödvändigt nu att vi är extra tydliga med vart vi kommer ifrån, säger Majlis Johansson som är ordförande i Vänskap över alla gränser. 

Händelsen kommer att polisanmälas.

– Jag ser det som ett rent bedrägeri, och det är tråkigt när man använder ett så viktigt namn för att lura människor. Man blir både ledsen och arg, säger Majlis Johansson. 

Kommunpolis Sofia Hedberg berättar att det är ett fenomen som förekommer då och då. 

– De som gör det här flyttar på sig, de åker runt. När vi kommer och ska göra kontroller så har de oftast gett sig av. Det är bra att man är vaksam om någon vill komma in i ens hem, säger hon. 

Enligt Hedberg är ett generellt råd att vara försiktig med vem man släpper in i sin lägenhet. 

– Man kan vara lite grundskeptisk, och tänka till, verkar det här vara en seriös representant från den organisation, säger Sofia Hedberg. 

Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!