20 procents ökning bara i år: "Fler vill bo kvar hemma"

Kinda kommuns kostnader för hemtjänst och hemsjukvård skenar – och överstiger med råge budgeten för 2021. "Det beror delvis på pandemin", berättar Nils-Gunnar Wenhov (L).

Kinda kommuns kostnader för hemtjänst och hemsjukvård skenar. Nu ser vård- och omsorgsnämnden ett behov att utöka sin budget för 2022 med fem miljoner kronor.

Kinda kommuns kostnader för hemtjänst och hemsjukvård skenar. Nu ser vård- och omsorgsnämnden ett behov att utöka sin budget för 2022 med fem miljoner kronor.

Foto: Martina Holmberg / TT

Kisa2021-10-30 09:00

Som vård- och omsorgsnämndens (von) ordförande var han, vid det senaste nämndsammanträdet, med och beslutade om ett så kallat tilläggsäskande. Hans förvaltning har nämligen, under 2021, noterat en kraftig ökning av behovet inom hemtjänst och hemsjukvård – en ökning som spås fortsätta även nästa år. I den klubbade budgeten för 2022 antogs att de arbetade timmarna skulle landa på omkring 85 000 till antalet vilket motsvarar ungefär 44 årsarbetare. Nu pekar prognoserna istället på 113 000 timmar och 59 årsarbetare.

Därför har von beslutat om ett tilläggsäskande och kommer att, vid nästa kommunfullmäktige, be en utökad budget inför 2022 med fem miljoner kronor.

undefined
Nils-Gunnar Wenhov (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande, menar att volymökningen bland annat beror på pandemin. "Många äldre har dragit sig från att söka en plats på särskilt boende", menar han.

– Att volymen ökar beror delvis på pandemin då människor i större utsträckning vill bo kvar hemma. Under pandemin har landets äldreboenden fått ett dåligt rykte rent allmänt, med anledning av smittspridning, och äldre har av psykologiska skäl dragit sig från att söka plats på särskilt boende – och det kan man ju förstå, förklarar nämndordförande Nils-Gunnar Wenhov.

Ökningen av de arbetstimmar som hemtjänst- och hemsjukvårdstagare är i behov av har, bara under 2021, ökat med 20 procent. Det gör att verksamheterna, när året summeras, ser ut att prestera ett minusresultat på cirka 3,9 miljoner kronor. Minusresultatet vägs upp av de statsbidrag som delats ut under pandemin och för nämnden som helhet pekar prognoserna plus tre miljoner kronor.

Är inte risken att trycket snabbt kommer att öka på kommunens äldreboenden?

– Det är mycket möjligt och därför jobbar vi parallellt med att tillskapa fler platser på våra särskilda boenden. Behovet kommer, med tanke på demografin, att öka och för det krävs nybyggnation, svarar Wenhov.

– Jag tror att hela äldreomsorgen i kommunen står inför enorma utmaningar de närmaste åren. Samtidigt som fler platser på särskilda boenden måste till måste fler äldre kunna bo kvar hemma längre. Där kommer digitala hjälpmedel in, fortsätter Kindapolitikern.

undefined
Eva Hulth, biträdande vård- och omsorgschef, menar att ökningen till största del beror på den demografiska utvecklingen. "Det är grundskälet", säger hon.

Kindas biträdande vård- och omsorgschef Eva Hulth berättar att personalstyrkan, under det senaste året, har utökats med cirka 15 personer för att klara av det ökade behovet. Efterfrågan för en plats på särskilt boende har enligt Hulth inte minskat.

– Grundskälet till den totala ökningen bedömer vi främst har förklaring i den demografiska utvecklingen, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!