Berusad biltjuv orsakade olycka

Den alkoholpåverkade tonåringen stal sin kompis bil och orsakade en trafikolycka. Nu har han åtalats för en rad brott.

En tonåring har åtalats för att ha orsakat en trafikolycka när han körde en stulen bil.

En tonåring har åtalats för att ha orsakat en trafikolycka när han körde en stulen bil.

Foto: Arkivbilder

Kisa2020-06-08 16:00

Det var under en natt i april förra året som tonåringen körde i väg med sin kamrats bil utan att fråga om lov. Tonåringen, som saknar körkort, hade motsvarande 0,79 promille alkohol i blodet vid tillfället. 

På en väg i Kisa bestämde sig tonåringen för att köra om en A-traktor. Detta slutade med en olycka eftersom A-traktorn var i färd med att göra en vänstersväng. Föraren i A-traktorn blinkade vänster. En passagerare i A-traktorn kom till skada i den kollision som blev följden. 

Tonåringen lämnande olycksplatsen men valde senare att återkomma och berättade då för polisen att det var han som hade kört personbilen. 

Kammaråklagare Mats Gyllensten har nu åtalat tonåringen för en rad brott: Tillgrepp av fortskaffningsmedel, rattfylleri, olovlig körning, vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada. Tonåringen, som krävs på 7 000 kronor i skadestånd, har i förhör nekat till vårdslöshet i trafik. I övrigt erkänner han brott.  

I förhör säger den åtalade att han hade druckit mellan fem och sex öl samt starksprit innan han satte sig bakom ratten. Han säger sig ha fått en blackout och hävdar att han saknar minnesbilder från körningen. Han säger sig inte heller minnas om A-traktorn blinkade vänster vid olyckan. 

Till den kommande rättegången i Linköpings tingsrätt har åklagaren kallat två vittnen. Även passageraren som ådrog sig skador har kallats som brottsoffer till rättegången. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!