Beskedet: Knivmannens psykiska mående ska utredas

Grov misshandel, inte mordförsök, och en större rättspsykiatrisk utredning ska genomföras. Det var de besked som rätten gav när huvudförhandlingarna efter knivattacken i Kisa avslutades.

Här kliver målsägaren tillika butiksinnehavaren Maher Alsaloom in i tingssalen med sin företrädare Patrik Malki för den sista planerade rättegångsdagen.

Här kliver målsägaren tillika butiksinnehavaren Maher Alsaloom in i tingssalen med sin företrädare Patrik Malki för den sista planerade rättegångsdagen.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-09-23 16:11

Efter tre intensiva dagar vid Linköpings tingsrätt, med mängder av vittnesmål och förhör, klev kammaråklagaren Susanna Petersson slutligen ut ur tingssalen. Inför rättegången stod den tilltalade mannen i 25-årsåldern åtalad för mordförsök alternativt grov misshandel, två fall av olaga hot, utvisning samt åtta fall av skadegörelser. Trots att den slutgiltiga domen i målet ännu inte fallit drog Petersson ett antal slutsatser direkt efter rättegången.

– Rätten har ansett att det finns övertygande bevisning för grov misshandel, olaga hot i ett fall och för samtliga skadegörelser. De anser däremot inte att jag har lyckats styrka försök till mord. Jag är inte, utifrån det som framkommit under förhandlingarna, jätteförvånad men vi får se hur domen lyder, konstaterar hon.

undefined
"Jag är nöjd. Även om det inte är någon dom låter det som att rätten anser att det inte förelegat något uppsåt att döda", konstaterade försvarsadvokaten Pierre Frennesson efter rättegången.

Under rättegången var det tydligt att såväl Petersson som försvarsadvokat Pierre Frennesson fokuserade på det händelseförlopp som ägde rum efter själva knivhugget tills dess att den tilltalade lämnar butiken. Den stora frågan för rätten var nämligen uppsåtsfrågan då mannen tidigare erkänt sig skyldig till knivattacken.

– Den tilltalade tar själv initiativet, beväpnar sig med kniv och går till butiken för att skada eller döda målsägaren. Angreppet var helt oprovocerat och det var en ren tillfällighet att knivhugget inte träffade vitala organ, sa Petersson under slutpläderingen.

– Så vitt jag uppfattade det siktade den tilltalade, vid knivhugget, mot målsägarens arm. Den tilltalade har också sagt att om han hade velat döda hade han med lätthet kunnat göra det. Sammantaget menar jag att åtalet om mordförsök ska ogillas och att den tilltalade istället ska dömas till misshandel av normalgraden, kontrade Frennesson.

undefined
"Min klient är fortfarande skakad och skärrad", sa den biträdande juristen Patrik Malki som var nöjd över att mannen förblir häktad tills dom faller.

Med rättegångens alla vittnesmål har en tydlig bild av hur den tilltalade, den 23:e juli, löpte amok på Kisa samhälle. Vittnesmålen har också gjort det tydligt att händelsen varit hotfull och påverkat många. Den biträdande juristen Patrik Malki företrädde butiksinnehavaren Maher Alsaloom under förhandlingarna.

– Vi kommer att vänta in den psykiatriska utredningen och ger en kommentar efter det men om domen inte går vår väg, att den tilltalade döms för mordförsök, kommer vi att överklaga.

Resultatet av den rättspsykiatriska utredningen ska vara presenterad för rätten inom fem veckor. Därefter faller domen.
 

Efter huvudförhandlingarna beslutade rätten att den tilltalade mannen i 25-årsåldern ska genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning. Först därpå faller domen.
Efter huvudförhandlingarna beslutade rätten att den tilltalade mannen i 25-årsåldern ska genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning. Först därpå faller domen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!