Beslut om polisanmälan dröjer: "Jag kan inte backa"

Beslutet om återbetalningskrav och polisanmälan mot den avgående toppolitikern i Kinda skjuts på framtiden. Ett extrainsatt sammanträde krävs för att fälla avgörandet.

Conny Forsbergs (S) förslag att kräva återbetalning från och polisanmäla vård- och omsorgsnämndens avgående ordförande återremitterades av Christer Segerstéen (M) och de övriga ledamöterna.

Conny Forsbergs (S) förslag att kräva återbetalning från och polisanmäla vård- och omsorgsnämndens avgående ordförande återremitterades av Christer Segerstéen (M) och de övriga ledamöterna.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2021-01-12 18:00

När kommunstyrelsen (ks) sammanträdde i veckan, och frågan lyftes på dagordningen, delades de nio ledamöterna upp i två läger. Socialdemokraterna (S), Vänsterpartiet (V) och Landsbygdspartiet oberoende (LPo) ville gå på ordförande Conny Forsbergs (S) linje och kräva den tidigare vice ordföranden Lars Karlsson (L) på återbetalning samtidigt som en polisanmälan skulle möjliggöra en rättslig utredning. De övriga, alltså en majoritet av ledamöterna, ville istället besluta om en extern utredning för att sedan i dialog med Karlsson komma överens om en återbetalningsplan. Skulle det sedan visa sig att kommunen och den avgående politikern inte kommer överens kan en polisanmälan genomföras.

– Ja, vi tycker att man börjar i fel ände, konstaterar oppositionsrådet Christer Segerstéen (M).

undefined
Karusellen kring felaktigt obetalda politikerarvoden fortsätter i Kinda. Ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde är planerat till den 18:e januari.

Frågan avslutades dock inte där. Ordföranden Forsberg har, som vi tidigare rapporterat, gått igenom alla de arvodesersättningar som KS har betalat ut till den aktuella politikern under hela 2019 och delar av 2020. I samband med detta har han sammanställt de utbetalningar som han, i rollen som ordförande, anser aldrig skulle godkänts. Dessa är enligt sammanställningen drygt 95 stycken till antalet och handlar om cirka 100 000 kronor.

– Det handlar om rena koalitionsangelägenheter, till exempel samtal med mig eller andra politikerkollegor, och det ska kommunstyrelsen inte stå för, konstaterar Forsberg och fortsätter:

– Som ytterst ansvarig, när jag upptäckt det här, kan jag inte backa. Jag kan inte bedöma hur grovt felet är eller om det överhuvudtaget är åtalbart, det måste en rättsvårdande myndighet utreda. Därför känner jag att det måste polisanmälas.

Varför har du inte attesterat och godkänt utbetalningarna?

– Reglementet har ju sagt att administrationen ska attestera. Jag kan bara beklaga att ingen har reagerat tidigare.

Vid KS-sammanträdet lyfte Forsberg den aktuella sammanställningen och efter diskussion kom ledamöterna överens om att återremittera ärendet och istället skjuta fram beslutet en vecka. Den 18 januari ska frågan avgöras.

– Forsbergs sammanställning var ett material som vi inte hade haft tillgång till innan. Nu får vi möjlighet att fundera över de nya underlagen, förklarar Segerstéen och avslutar:

– Ett återbetalningskrav kommer det säkert att bli men kan man sedan komma överens krävs ingen polisanmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!