Beslutet: Kindapolitikern krävs på tiotusentals kronor

Den avgående toppolitikern i Kinda krävs på 65 805 kronor för felaktigt utbetalda arvoden. Däremot avstår kommunstyrelsen (KS), efter ett oenigt beslut, att polisanmäla agerandet.

En oenig kommunstyrelse i Kinda, med oppositionsråd Christer Segerstéen (M) och ordförande Conny Forsberg (S), har beslutat att kräva inte polisanmäla den avgående toppolitikern i Kinda.

En oenig kommunstyrelse i Kinda, med oppositionsråd Christer Segerstéen (M) och ordförande Conny Forsberg (S), har beslutat att kräva inte polisanmäla den avgående toppolitikern i Kinda.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2021-01-19 19:00

Fem röster mot fyra. Det var resultatet i den votering som ledamöterna genomförde på måndagens extrainsatta KS-sammanträde. Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna, med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, valde att avslå förslaget om att polisanmäla Lars Karlsson (L). Den nuvarande ordföranden Conny Forsberg och Socialdemokraterna, de som initierade förslaget, var tillsammans med Vänsterpartiet och Landsbygdspartiet oberoende av motsatt uppfattning. Klart är att KS kräver Karlsson på återbetalning.

– Det jag tycker är viktigt är att det i KS finns en enighet kring de ersättningar som vi anser har betalats ut felaktigt och att vi, genom att skicka en faktura, ska ställa krav på återbetalning. Vad gäller polisanmälan anser vi att det är aktuellt först om vi inte kommer överens med Karlsson i frågan, konstaterar oppositionsrådet Christer Segerstéen (M).

undefined
Vänsterpartiet och Erik Andersson ville gå vidare med en polisanmälan. "Det är inte uteslutet att vi själva gör en anmälan. Vi får be att återkomma med ett rakt besked", meddelar han.

Enligt KS-ordförande Forsbergs sammanställning innefattar återbetalningskravet cirka 95 arvodesutbetalningar som gjorts till den avgående vice ordföranden under 2019 och delar av 2020. När de sociala avgifterna räknats bort, en summa som kommunen kommer att kräva tillbaka från Skatteverket, återstod strax över 65 000 kronor.

– Enligt vårt resonemang kan man inte avstå från att göra en polisanmälan om man har upptäckt upprepade oberättigade uttag av ersättningar. Antingen konstaterar man att fel begåtts och därmed gör en polisanmälan eller så konstaterar man motsatsen och förlorar möjligheten att kräva återbetalning, förklarar Forsberg och fortsätter:

– Vi tycker att det är viktigt att saken utreds och att vi visar att vi inte accepterar sånt här från förtroendevalda.

Har inte du, som ordförande, ett ansvar i det här också?

– Det är klart jag har, det är det ansvaret jag försöker ta nu. Min uppfattning är att hela den här historien antagligen aldrig hade uppstått om jag och vice ordföranden redan från början av mandatperioden hade haft en dialog om vad som är okej att begära ut ersättning för. Där kan jag vara självkritisk, svarar Forsberg.

Kommer du eller partiet att göra en polisanmälan på egen hand?

– Jag ska, vid ett medlemsmöte ikväll (läs tisdag), resonera med mitt parti. Det är väl troligt att vi går vidare med en polisanmälan men jag vill inte föregå något beslut.

undefined
Lars Karlsson (L) själv är positivt inställd till kommunstyrelsens beslut men välkomnar samtidigt en rättslig utredning för att få möjlighet till upprättelse.

Vänstern, som också röstade för en polisanmälan, meddelar att det inte är uteslutet att även de går vidare i frågan även om de hade önskat att hela KS ställt sig bakom beslutet. I LPo finns det enligt Pierre Ländell "100 procent uppslutning för att en polisanmälan ska göras". Så här kommenterar Lars Karlsson själv saken via ett mejl till oss:

– Det känns självklart olustigt att de vill göra en polisanmälan, det är inget jag har råkat ut för förut, men i sakfrågan välkomnar jag det. Då får jag en chans till upprättelse.

Vad säger du om KS-beslutet i frågan?

– Jag tycker att det är skönt att denna politiska pajkastning äntligen är slut och att vi nu kan gå in i en fas där saker och ting blir mer faktabaserade, skriver Karlsson som svarar och avslutar:

– Vad gäller återbetalningen av begärd ersättning hänvisar jag i första hand till min advokat men kan säga att jag gärna för en dialog kring detta med kommunen. Jag vill också lägga till att om fel har begåtts så bär hela KS, särskilt ordföranden, ett stort ansvar. Det ansvaret har inte utretts.

Extern utredning

Förutom återbetalningsfrågan och en eventuell polisanmälan fattade KS, under måndagen, även beslut om att ge en parlamentarisk grupp i uppdrag att se över om de nya arvodesrutinerna efterföljs. Ledamöterna var också eniga om att ge kommunchefen i uppdrag att anlita en extern utredare för att säkerställa att de åtgärder kommunstyrelsen genomfört efter revisionens arvodesgranskning är tillräckliga. "Då visar vi kommunmedborgarna att ingenting göms undan", motiverar Christer Segerstéen (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!