– På kulturskolan handlar det om att vi tappar bredden. På elevhälsan tappar vi en kompetens som vi istället köper in om behoven uppstår, förklarar nämndens ordförande David Wenhov (C).
En rad besparingsåtgärder klubbades igenom när bildningsnämndens politiker samlades för möte i förra veckan. Då helårsprognosen för 2020 pekar på ett minusresultat närmare åtta miljoner kronor behöver åtgärder göras. Syftet är också att besparingarna ska få effekt år 2021 och på den budget som antas vid nästa kommunfullmäktige.
– En del åtgärder är för att komma i ram men tyvärr är det inte möjligt och rimligt under 2020. 80 procent av vår budget är personalkostnader och vi kan inte ställa om så fort. Ska man fatta såna beslut och till exempel lägga ned hela verksamheter är det något som ska förankras i kommunfullmäktige, berättar Wenhov.
Kommer elevhälsan och kulturskolan försämras av detta?
– Det skulle jag inte vilja säga. Våra elever kommer fortfarande att kunna musicera fullt ut och för elevhälsan räknar vi med att det ska vara billigare att köpa kompetensen istället för att ha den egna beredskapen.
En annan besparingar som beslutades var att sänka matkostnaden inom förvaltningen, alltså för skolmaten, från 12 till 11,5 miljoner kronor - något Wenhov inte hoppas påverkar kvalitén.
Krävs fler besparingar 2021?
– Det är inte så många fler besparingar som är möjliga inom vår förvaltning, avslutar nämndordföranden.