Ella Sjösvärd är kommunsekreterare i Kinda. Tillsammans med Pierre Ländell körde hon de färdigräknade rösterna till Länsstyrelsen. De båda säger att man noterat köbildningen som uppstod främst på förmiddagen i samband med röstningen på vissa platser, och diskuterar planer för hur man kan göra det bättre i framtiden. Att ha fler ställ med valsedlar redan från början är något de tror kommer att behövas.
Under onsdagen räknades det sista valdistriktet, uppsamlingsdistriktet, i Kinda kommun. Klockan 12:57:49 hade Valmyndigheten registrerat resultatet och lagt upp det på sin hemsida. Den preliminära mandatfördelningen i kommunfullmäktige är oförändrad.
Johan Sandell (t.v.) var en av tre kommunsekreterare som deltog i onsdagens rösträkning. De andra räknarna uppgav sina siffror för honom, varpå han sammanförde och stämde av mot det förväntade talet.
Det gäller att vara noggrann när man räknar röster. Om inte siffrorna stämmer får man möjlighet att räkna om. Stämmer de inte då heller skickar man det preliminära resultatet ihop med en notering om felet till Länsstyrelsen.
Valnämnden samlad för rösträkning. Först räknade man röster till riksdagsvalet, sedan kommunvalet, och sist regionvalet.
Systemet med valkassar är tämligen delikat. Det finns en kasse för varje val, alltså riksdag, kommun och region. I varje sådan kasse finns sedan en kasse för varje större parti, en för övriga partier, en för blanka röster, och en för röster som anses ogiltiga. Samtliga kassar skickas vidare till Länsstyrelsen för sluträkning.
Pierre Ländell (LPo) (t.v.) är ordförande i valnämnden. Det var han som tillsammans med kommunsekreterare Ella Sjösvärd åkte med de färdigräknade rösterna till Länsstyrelsen där de skulle räknas en sista gång. Innan detta gjorts är resultatet tekniskt sett att betrakta som preliminärt.
Om antal kryss i röstlängden = antalet kuvert = antalet valsedlar, så har man räknat rätt. Annars får man göra om. Röstlängden är ett dokument som bara finns i en enda upplaga för varje valdistrikt (uppsamlingsdistrikt ej inräknade). Detta för att man ska kunna se om exempelvis en person poströstat två gånger.
I det så kallade uppsamlingsdistriktet i Kinda fanns 267 röster i riksdagsvalet, 234 i kommunvalet, och 237 i regionvalet. Majoriteten av rösterna var förtidsröster som lagts under lördagen och söndagen. Varför förtidsrösta på valdagen, undrar kanske någon? Jo, exempelvis om det är kö till ens vallokal, eller om man befinner sig på annan ort då.
Centerpolitikern Christina Back (t.v.) räknade röster tillsammans med kommunsekreterarna Hannes Tomasson och Ella Sjösvärd. Representanter från flera andra partier deltog också i egenskap av ledamöter i valnämnden.
Stundens allvar vilade över rösträknarna, men inte mer än att man kunde unna sig ett skratt emellanåt.
Alla fick varsin bunt med röster att räkna när kuverten halades fram på bordet. Här räknas dock inte personröster, utan det gör man på Länsstyrelsen i samband med den sista kontrollräkningen.
Varje röst har sin påse. Vilka partier som ska få en egen påse, så kallade "rapportpartier", och vilka som ska läggas i påsen märkt "övriga partier", bestäms av Valmyndigheten. I Kinda fick de nio partierna i fullmäktige klassificeringen "rapportparti" i just kommunvalet.
Bland rösterna i uppsamlingsdistriktet ingår även röster från utlandet. Antingen har de kommit via brev, eller så har de kommit via Valmyndigheten från en ambassad. I Kinda rör det sig om ett tiotal röster. Har man anmält sig utvandrad hamnar ens röst i det valdistrikt där man senast var folkbokförd.