Våffelkaféets premiäröppning togs emot med öppna armar

Under fredagen välkomnade Anna Johnsson Svallin för första gången till sitt trädgårdskafé. Smöret sprakade i våffeljärnen och smeten gick snabbt åt.

Björn Gustavsson och Margareta Carling i Anna Johnsson Svallins trädgård. "Jag har bott här nere i många år, men har flyttat härifrån. Det var skojigt att komma tillbaka och få se det här", säger Margareta.

Björn Gustavsson och Margareta Carling i Anna Johnsson Svallins trädgård. "Jag har bott här nere i många år, men har flyttat härifrån. Det var skojigt att komma tillbaka och få se det här", säger Margareta.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-07-08 17:00
undefined
"Det som skulle växa i växthuset, som tomaterna, har inte tagit sig, men en vildsådd björnbärsbuske växer alldeles fenomenalt. Det är perfekt för vi ska göra sylt på björnbären och använda dem till våfflorna sedan. Det finns en mening med att det blev som det blev", säger Anna.

När vi kliver in i Anna Johnsson Svallins trädgård har det gått en dryg timme sedan hon slog upp grinden till sitt våffelkafé. I de udda möbelgrupperna sitter flera sällskap med tallrikar, kaffekoppar och glas framför sig. I uteköket gräddas våfflor på beställning och ur en högtalare strömmar lugn musik.

– Det här känns fantastiskt. Vädret är underbart och alla har fått sina våfflor. Vi har jobbat på ganska bra här och är taggade som tusan, skrattar Anna, hjärnan bakom trädgårdskaféet.

undefined
Ett fokus på våffelkaféet kommer att vara alkoholfria drinkar. Här syns en drink med flädersaft och en oreganokvist.

Med sig till hjälp har hon sina forna elever Arvid Wallgren och Sven Noting samt väninnan Gunilla Klåvus.

– Jag blev så glad när hon frågade mig om det här, säger Gunilla och fortsätter sedan:

– Jag har varit, och är, så himla sjuk. Jag har tagit bort två tumörer. Det här är jätteroligt. Jag får inte jobba så mycket, utan det här är precis lagom.

undefined
Gunilla Klåvus är "våffelbagerska".

När Anna får frågan hur många våfflor hon hoppas sälja under invigningsdagen funderar hon en liten stund innan hon tar till orda:

– Hellre färre och att de blir perfekta och verkligen njuts av, men det är klart att det vore kul om det kommer många.

Vid ett bord i trädgården sitter Kim Gaines. Tallriken framför henne är tom och hon berömmer den våffla som hon precis har avnjutit.

– Våfflan med getost och honung var väldigt god, konstaterar hon.

Varför är du här i dag?

– Jag tycker det är så trevligt när någon tar initiativ i en såhär liten bygd. Det ska man gynna. Jag hoppas att det här kommer att gå bra.

undefined
Kim Gaines premiärvåffla fick bli en med getost och honung.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!