Patient föll ur liftsele och skadade sig i huvudet

När den boende skulle lyftas över till en toastol, lossnade en del i liften och personen föll i backen och slog i huvudet. Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg

Kisa2022-06-17 10:05

Det var i februari i år som en person på ett boende som drivs av Kinda kommun, skadade sig i huvudet efter ett fall från en liftsele. Olyckan inträffade när en person skulle flyttas från sin säng och till en mobil toastol. Ett fäste i liften släppte och personen hamnade på golvet och slog i huvudet i fallet.

Enligt anmälan till IVO var personen fastsatt i liften på det sätt som utprovningsprotokollet anvisar. 

På sjukhuset konstaterades att personen fått ett hematom (en blodutgjutning, bula) i bakhuvudet. En datortomografering av hjärnan uppgavs vara utan anmärkning, men dagen efter ändras svaret från sjukhuset eftersom en blödning i hjärnan upptäckts. Personen drabbade av kramper under en kortare tid efter olyckan.

I dagarna kom IVO med sitt svar på kommunens anmälan och i det konstaterar IVO att man är nöjd med hur boendet har hanterat frågan och de åtgärder som vidtagits för att det inte ska hända igen. Någon åtgärd föreslås inte utan IVO nöjer sig med de insatser som redan skett på boendet.

Något som Eva Hulth, biträdande förvaltningschef på vård och omsorgsförvaltningen, är glad för.

– Självklart beklagligt att sådant här händer. Nu har vi fokuserat på frågan om förflyttningsteknik och kommer att ha fortsatt fokus på detta. Vi har även kontrollerat lyftanordningen, så att inget var fel med den.

Enligt anmälan återhämtade sig den drabbade personen efter olyckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!