Bolaget vill utöka täkten – myndigheten kräver svar

Kindabetong AB vill utöka sin täktverksamhet och bryta maximalt sex miljoner ton berg- och grusmaterial under de kommande 25 åren. Nu kräver Länsstyrelsen Östergötland att bolagets tillståndsansökan kompletteras.

Kindabetong AB har sedan 1945 bedrivit täktverksamhet i Dansbo mellan Kisa och Rimforsa. Nu behöver de förlänga sitt tillstånd – något som också innebär en utökning.

Kindabetong AB har sedan 1945 bedrivit täktverksamhet i Dansbo mellan Kisa och Rimforsa. Nu behöver de förlänga sitt tillstånd – något som också innebär en utökning.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-04-24 09:16

– Det här är vår första kommunikation med bolaget sedan ansökan kom in, säger miljöskyddshandläggaren Karin Fröbom när vi når henne via telefon. 

Kindabetongs nuvarande tillstånd, för att bedriva täktverksamhet och tillverkning av betong i Slätmon mellan Rimforsa och Kisa, håller på att löpa ut. Därför ansökte företaget i juli förra året om en förlängning på 25 år – en förlängning som innebär en rejäl utökning. Bolaget vill bland annat, under tillståndstiden, kunna utvinna sex miljoner ton berg- och grusmaterial, utöka brytområdet med maximalt 17 hektar och tillverka 40 000 kubikmeter betong. Enligt ansökan skulle i snitt 38 transporter gå, till och från täkten, varje dag.

– Miljöprövningsdelegationen anser att tillståndsansökan behöver kompletteras. Vi har en del frågor som måste besvaras innan vi kan fatta ett slutgiltigt beslut om tillståndet ska beviljas eller inte. En sån här typ av verksamhet har en stor inverkan på miljön och de närboende och då är det viktigt att den sökande kan visa att den påverkan är acceptabel, förklarar Fröbom vidare.

undefined
Under 2020 intervjuade vi grannarna Jörgen Ejlertsson och Anna Karlsson som var bekymrade över bolagets planer på att bryta under grundvattennivån. Nu kräver länsstyrelsen omfattande kompletteringar i den frågan.

En av de stora frågorna i myndighetens kompletteringskrav handlar om att Kindabetong, med ett beviljat tillstånd, skulle kunna bryta berg- och grusmaterial under grundvattennivån. Om det finns risk att allmänna och enskilda intressen, så som grundvattenbrunnar, skadas av en sådan verksamhet krävs ett specifikt tillstånd som endast mark- och miljödomstolen kan pröva. Fröbom förklarar:

– Kindabetong behöver visa att det är uppenbart att en sådan skada inte kommer att inträffa, och det kanske de kan göra med ytterligare kompletteringar. Det är en avgörande fråga för att vi, och inte domstolen, ska kunna fortsätta handlägga ärendet.

Listan av krav är lång och de kompletteringar som länsstyrelsen vill ha in handlar bland annat om bolagets tänkta brytning av naturgrus, deras hantering av dagvatten och de förorenade områden, som på grund av ett gammalt sågverk, finns på de tänkta fastigheterna. Myndigheten vill också att bullerutredningarna visar att de satta gränsvärdena inte överskrids vid någon av de närliggande bostäderna.

undefined
Länsstyrelsen Östergötland vill bland annat veta mer om hur bolaget planerar att hantera dagvattnet och risken för att spill från maskiner sprids till omgivningen.

– Vid den här typen av ansökningar krävs det oftast någon form av komplettering, sedan beror det såklart på verksamhetens omfattning och hur känsligt området och omgivningen är. I det här fallet fanns de flera olika frågor och områden som gjorde att kompletteringskraven kanske blev lite mer omfattande, förklarar Fröbom och fortsätter:

– Vi vill bland annat veta hur spill från maskiner eller andra föroreningar ska förhindras från att spridas med dagvattnet.

undefined
"Vi kommenterar ingenting", säger Kindabetongs vd Magnus Wallfridsson när vi söker honom.

Kindabetong AB ska senast den 18 juni komma in med de efterfrågade kompletteringarna.

– Vi har inga kommentarer förrän länsstyrelsen har fattat beslut, det har vi sagt förut. Idag finns det ingenting att kommentera, konstaterar bolagets vd Magnus Wallfridsson.

Steget därpå, i tillståndsprocessen, blir en ny bedömning från miljöprövningsdelegationen. Om ansökan anses komplett kungörs den för allmänheten och berörda myndigheter innan ett slutgiltigt beslut kan fattas. Tillståndsbeslutet kan sedan överklagas till domstol.

– Det här är en ganska lång process och det tar ganska lång tid innan tillståndet vinner laga kraft, konstaterar Karin Fröbom.

Tillståndsansökan

"Kindabetong bedriver redan idag en täktverksamhet på fastigheten Dansbo 1:24 vilken är belägen mellan Rimforsa- och Kisa centrum, cirka 1 km väster om väg 23/24. På grund av en stor efterfrågan av bergmaterial de senaste åren samt med en framtidsprognos om ett fortsatt stort behov har Kindabetong beslutat att utöka samt förlänga sin befintliga täkt. Verksamheten kommer förutom fastigheten Dansbo 1:24 även att omfattas av fastigheten Kårtorp 1:5". 

Källa: Kindabetongs tillståndsansökan

Karta: Kindabetong AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!