Bra skidsäsong trots mild vinter

I söndags avslutades skidsäsongen i Tolvmannabacken i Kisa. Trots en mild vinter så var det många som valde att åka utför i Kisas alpina centrum.

Platsansvarige Jonathan Bexell på toppen av Tolvmannabacken

Platsansvarige Jonathan Bexell på toppen av Tolvmannabacken

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2019-03-30 11:00

– Ja. Vi hade cirka 35 000 besökare under säsongen och det är i stort samma antal besökare som säsongen 2017/2018, säger Jonathan Bexell som är platsansvarig på Tolvmannabacken i Kisa.

Backen öppnade den 15 december och stängde 24 mars.

– Tack vare att vi sparade 25 000 kubikmeter konstsnö från förra säsongen kunde vi lägga snö i teknikbacken och på barnområdet samt i halva stora backen i ett tidigt skede. Sedan fyllde vi på med ett lager konstfrusen snö så att vi kunde öppna tidigt på säsongen. Att lägga sparad snö i botten är bra då det blir en hård yta, säger Jonathan Bexell.

December och januari var bra månader för utförsåkning med många besökare.

– Tyvärr, så blev både februari och mars mildare än förväntat och då sjönk antalet besökare. Däremot var vecka åtta, sportlovsveckan, bra med många som besökte oss, säger Jonathan Bexell.

Inför säsongen 2018/2019 byggdes nya grillplatser och en grillhydda och ett helt nytt barnområde anlades. Skiduthyrningen blev helt digital, vilket innebar att man beställde utrustningen innan besöket i Tolvmannabacken.

– Den nya ordningen med skiduthyrningen har fungerat perfekt. Det har inte varit några IT-problem. Grillplatserna och barnområdet har upplevts som mycket positivt och överlag så vill jag mena att våra besökare tycker att vi har en bra och fin anläggning här i kisa, säger Jonathan Bexell som har varit Tolvmannabacken trogen sedan 2007.

– De fem första året var det ideellt arbete som gällde. Från 2012 är jag anställd året om och från och med 1 oktober förra året är det Branäs-gruppen som är arbetsgivare.

I vinter har Tolvmannabacken/Branäsgruppen haft restaurangen i egen regi.

– Det är första året faktiskt och det har gått riktigt bra, för det är ju en helt ny grej för oss, säger Jonathan Bexell.

I veckan och några dagar in i nästa vecka skrapar Jonathan och Gustav Johansson i varsin pistmaskin ihop den snö som finns kvar.

– Ja, det blir över tredje sommaren vi kommer att spara och lagra snö till nästa säsong. Vi skrapar ihop runt 20 000 kubikmeter konstsnö och över den lägger vi ett 70 centimeter tjockt lager med flis och bark. Den här snön vi lagrar håller sig bättre än nyproducerad snö, vad det beror på vet jag inte, säger Jonathan Bexell och avslutar med:

– Några nya investeringar är inte inplanerade. Vi har bra grejer här ute nu, då vi har lagt mycket pengar på underhåll och service,

Gustav Johansson åker på nytt upp i backen för att forsla ner snö
Gustav Johansson åker på nytt upp i backen för att forsla ner snö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om