Brand utanför Kisa släckt – oklart vad orsaken är

Räddningstjänsten släckte en brand i ett skogsparti utanför Kisa under lördagen.

Räddningstjänsten har larmats om en brand utomhus.

Räddningstjänsten har larmats om en brand utomhus.

Foto: Linda Wikstrom

Kisa2020-10-03 16:20

Larmet om en brand vid Uvkullen mellan Kisa och Malexander inkom 16.07. En mindre brand runt ett träd hade upptäckts i ett skogsparti. 

Räddningstjänsten i Kinda anlände till platsen vid cirka 16.30 och påbörjade släckning. Enligt inre befäl brann det som mest vid trädet, runt omkring det hade det brunnit av på ett område av cirka 50 kvadratmeter. Platsen där branden uppstod ligger precis på gränsen mellan Kinda kommun och Boxholms kommun. 

– Det ligger lite tråkigt till, man får gå en bit ut i skogen, sa inre befäl i ett inledande skede.

Enligt inre befäl var det inte en full brand, utan det brann bara på vissa ställen. Det ska ha varit svårjobbat på grund av den besvärliga terrängen.

– Det börjar bli mörkt och är otillgängligt, det finns inga stigar och det är bergigt.

Det ska dessutom ha tagit extra lång tid att dra ut slangarna eftersom man inte kan köra med bil på området. En terränggående motorcykel hjälpte till med slangdragningen. På grund av mörkret lämnade räddningstjänsten kvar utrustning för att hämta den under morgondagen. 

– Vi kan inte gå och leta slangar i mörkret, det är en fara för personalen.

Vid ungefär 18.50 kunde räddningstjänsten återgå. Då var branden helt släckt. Räddningstjänsten lämnade över till markägaren som får ta bevakning under natten. 

Räddningstjänsten misstänkte först att det var åskan som föranlett branden, men eftersom det inte varit någon åska i området den senaste veckan så vet man inte riktigt varför branden har uppstått. 

– Det får markägarna titta på imorgon, säger inre befäl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om