Brandmännen utan julgåva: "Gesten gör oss besvikna"

Kinda kommuns julgåva till sina anställda kritiserades för att inte stötta den lokala handeln. Nu visar deltidsbrandmännen, som inte inkluderats i utdelningen, sitt missnöje.

Deltidsbrandmännen i Kinda blev utan julklapp. "Det är beklämmande", säger styrkeledaren Ingemar Frank. "Någonstans måste vi dra gränsen", säger kommunchef Sergei Sorokin.

Deltidsbrandmännen i Kinda blev utan julklapp. "Det är beklämmande", säger styrkeledaren Ingemar Frank. "Någonstans måste vi dra gränsen", säger kommunchef Sergei Sorokin.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2021-01-20 19:30

"Julklappen i sig är ointressant utan det är gesten, att man gör skillnad på anställda och anställda, som gör oss besvikna", säger Ingemar Frank, styrkeledare på räddningstjänsten, när vi når honom via telefon. I ett mejl till oss, innefattande ett debattinlägg, konstaterar brandmannen att hans yrkesgrupp inte mottagit kommunens julgåva i form av ett presentkort på drygt 900 kronor. Detsamma gäller alla kommunmedarbetare som har en tjänstgöring mindre än 40 procent.

– Jag tycker att det är ganska beklämmande att personalen, under ett pandemiår där vi alla ställs på vår spets, inte mottar en uppskattning för det arbete vi gör. Våra familjer gör den stora uppoffringen när vi inte kan vara behjälpliga i vardagen när vi har jour, konstaterar Frank som, likt alla andra deltidsbrandmän, har cirka 2 900 beredskapstimmar på ett år.

undefined
När Kinda kommun skulle dela ut sin julgåva inkluderades anställda med en tjänstgöringsgrad på 40 procent eller mer. Deltidsbrandmännens anställningsavtal uppfyllde inte kriterierna.

När vi når kommunchef Sergei Sorokin bekräftar han att kommunens julgåva endast har delats ut till månadsavlönade anställda och vikarier som arbetar mer än 40 procent. Inom dessa kriterier ingår inte deltidsbrandmännen - inte heller yrkesgrupper som timanställda undersköterskor eller fritidspolitiker.

– Vi diskuterade den här frågan ingående i ledningsgruppen och självklart skulle vi vilja visa vår tacksamhet gentemot allas insatser som bidrar till kommunen och medborgarna på ett eller annat sätt, men någonstans måste vi dra gränsen. Den gränsdragningen är givetvis jättesvår, förklarar Sorokin och fortsätter:

– Skulle vi ge en julklapp till alla som utfört uppdrag åt kommunen skulle det kosta alldeles för mycket.

Totalt sett är det cirka 850 kommunmedarbetare som har inkluderats i julgåvan vilket ger en kostnad för kommunen på drygt 300 000 kronor.

undefined
"Skulle vi ge en julklapp till alla som utfört uppdrag åt kommunen skulle det kosta alldeles för mycket", säger kommunchef Sorokin om beslutet.

Hade ni inte kunnat visa er uppskattning till övriga medarbetare på annat sätt?

– Absolut, julbord är ju det klassiska tillvägagångssättet men i år har pandemin begränsat möjligheterna. Jag vet att ledningsgruppen på samhällsbyggnadsförvaltningen har diskuterat den här frågan, säger Sergei Sorokin.

Kan du förstå att deltidsbrandmännen reagerar?

– Ja, givetvis förstår jag besvikelsen, men å andra sidan ser vi också att majoriteten av deltidsbrandmännen har en annan huvudarbetsgivare. Jag hoppas innerligt att de får sin tacksamhet därifrån. Vi har gjort en ordentlig ansats för att göra det så rättvist som möjligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!