Beslutet: Två av de misstänkta männen begärs häktade

Två av de misstänkta männen begärs häktade och en släpps på fri fot. Samtidigt sänks brottrubriceringen efter fredagens händelser i Kisa – från grovt väpnat rån till grovt rån.

Brottrubriceringen efter fredagens polisinsats vid Kullaområdet i Kisa ändras. "Det är inte ett skarpt vapen som har använts", säger kammaråklagaren Linda Kyrö.

Brottrubriceringen efter fredagens polisinsats vid Kullaområdet i Kisa ändras. "Det är inte ett skarpt vapen som har använts", säger kammaråklagaren Linda Kyrö.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-21 11:07

Det är kammaråklagaren, tillika förundersökningsledaren, Linda Kyrös besked under tisdagsmorgonen.

– Det har att göra med de uppgifter som hittills har framkommit av utredningen. Det har inte varit fråga om ett väpnat rån på det sätt som vi först trodde. Det är inte ett skarpt, tillståndspliktigt, vapen som har använts i det här fallet, förklarar hon.

Utan snarare något som ser ut som ett skarpt vapen?

– Ja, så kan det vara, svarar kammaråklagaren.

Samtidigt meddelar Kyrö att den misstänkta mannen som är under 18 år har försatts på fri fot.

– Men misstankarna mot honom kvarstår fortfarande, förklarar hon och fortsätter:

– De misstänkta begärs häktade i huvudsak för att de inte ska kunna förstöra utredningen. Då är min bedömning att det finns förutsättningar för att häkta i vartfall två av dem. För den tredje är skälen inte tillräckliga, och det beror bland annat på hans unga ålder.

Kan du säga något mer om det som framkommit om själva händelsen?

– Nej det kan jag inte, och anledningen är att vi har misstänkta som ska höras mot de uppgifter vi har fått fram, svarar Kyrö.

Nästa steg är att tingsrätten ska ta ställning till häktningsbegäran. Detta sker under de närmsta dagarna.

– I det fall det blir en häktning av en eller båda kommer tingsrätten att ge åklagaren en frist när åtal senast ska vara väckt, berättar Kyrö.

Karta: Kullaområdet, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!