Budgeten splittrar partierna: "Det är ett misslyckande"

Nej, det blir inget gemensamt budgetförslag från Kindas tre styrande partier. Istället går Centern (C) och Liberalerna (L) sin egen väg - något som sätter samarbetet i gungning.

Den styrande koalitionen i Kinda med Conny Forsberg (S), Lars Karlsson (L) och Anders Ljung (C) kan inte enas om en gemensam budget. "Ett misslyckande", konstaterar Karlsson.

Den styrande koalitionen i Kinda med Conny Forsberg (S), Lars Karlsson (L) och Anders Ljung (C) kan inte enas om en gemensam budget. "Ett misslyckande", konstaterar Karlsson.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-09 20:00

– När man har en koalition och inte kan komma överens om en så viktig sak som budgeten, det kanske viktigaste dokumentet som politiken har att enas kring, är det ett misslyckande. Politiken blir ju formad utifrån den budget som går igenom och står man inte för innehållet blir det naturligtvis jobbigt att regera, konstaterar Lars Karlsson (L).

På fredagen var det Socialdemokraterna (S) som, genom att presentera ett helt eget budgetförslag, meddelade att koalitionens långdragna dialog nu gått i kras. Skattehöjningen, men också hur mycket kommunen ska spara de kommande fem åren, var de stora anledningarna. Detta resulterar i att duon C och L bryter sig loss från samarbetet och gör ett försök att i kommunfullmäktige få stöd för en egen budget. S gör i sin tur samma sak.

undefined
Socialdemokraterna har meddelat att de vill höja kommunalskatten i Kinda med en krona. Centern och Liberalerna presenterar sitt förslag nästa vecka.

Hotar det här koalitionens samarbete?

– Det är klart att det finns en risk att koalitionen spricker men beslutet är inte klubbat än. I dialogen har vi i S varit beredda att gå halva vägen, det förslaget håller vi fortfarande kvar vid, men där har vår gräns gått, konstaterar kommunalrådet Conny Forsberg och fortsätter:

– Om en ren C och L-budget går igenom har vi inga större problem att regera vidare, vi är förhållandevis överens om vilka satsningar som behöver göras, men om de skulle förhandla fram ett förslag med andra partier blir det såklart svårare.

C och L kommer att presentera sitt budgetförslag under den kommande veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!