Man döms efter stöld i Kisa: "Visst är det fantastiskt"

I mitten av september utsattes Kisabutiken Allert Järn & Bygg för en verktygsstöld. Nu har en man i 30-årsåldern dömts till två månaders fängelse för brottet.

Frida och Robert Allert driver Allert Järn och Bygg i Kisa och är glada för den fällande domen.

Frida och Robert Allert driver Allert Järn och Bygg i Kisa och är glada för den fällande domen.

Foto: Max Elofsson

Kisa2021-11-22 16:47

Frida Allert äger och driver järn- och byggvaruhandeln tillsammans med sin man Robert. För dem är domen, som nyligen föll vid Helsingborgs tingsrätt, en seger.

– Visst är det fantastiskt att en polisanmälan om stöld äntligen leder till en dom. Det är så sällan det sker så vi är jätteglada. Det är skönt när ett brott löser sig så att polisanmälningarna inte bara läggs på hög, konstaterar Frida.

undefined
En man i 30-årsåldern har, vid Helsingborgs tingsrätt, dömts för att bland annat ha stulit fem verktyg från Allert Järn & Bygg i Kisa.

Hur stort problem är butiksstölder för er?

– Det är jättesvårt att säga, men visst är det ett problem för oss. Det här är dock första gången som en polisanmälan från oss bidrar till en fällande dom och det är ju en framgång att det i det här fallet fanns tillräckliga bevis, svarar butiksägaren.

Mannen döms, förutom stölden i Kisa, också för två andra butiksstölder. Det var den 11 november, för inte ens två veckor sedan, som mannen kunde gripas efter ha stulit ett multiverktyg i en järnvaruhandel i Helsingborg. Butikspersonalen noterade att mannen betedde sig lustigt och valde därför att konfrontera honom. Mannen började att springa och personalen sprang efter. När de till sist kom ikapp honom tillkallades polis och ett gripande kunde genomföras.

Väl i förhör erkände mannen brottet.

undefined
Mannen kunde gripas efter en annan stöld, detta i Helsingborg för drygt två veckor sedan. När han greps hade han stöldgodset nedstoppat i bältet.

"Jag gick in i en affär och jag såg något som jag tyckte om. Jag vet inte varför jag gjorde det men jag tog det. Jag stoppade det under byxbältet. En man i kassan började prata med mig. Dem började då skrika så jag sprang därifrån", berättar mannen

Förutom de redan nämnda stölderna kopplas mannen också samman med en annan stöld – denna i Falköping under augusti månad. Bara några dagar tidigare hade mannen dömts för försök till stöld.

"Mannen godkände ett strafföreläggande på villkorlig dom och dagsböter för försök till stöld. Han har endast två dagar efter detta återfallit i likartad brottslighet. På grund av återfallet finns inte förutsättningar att denna gång välja annan påföljd än fängelse. Det samlade straffvärdet motsvarar fängelse i två månader och det saknas anledning att frångå straffvärde", skriver tingsrätten i sitt domslut.

En stor del av bevismaterialet i den fällande domen består av övervakningsfilmer.

– Jag skulle också vilja säga att vår personal var avgörande. De var vakna och noterade att mannen frångick det normala köpbeteendet. Tack vare dem kunde vi snabbt kontakta polisen efter stölden, säger Frida Allert.

Karta: Allert Järn & Bygg, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!