Bygger nytt efter gamla förlagor

Åvalla snickeri startade i slutet av 1940-talet av Elias Karlsson. Sedan 2009 är det Daniel Grip som driver snickeriet.

Daniel Grip tog över Åvalla snickeri 2009. Snickeriet startades i slutet av 1940-talet av Elias Karlsson

Daniel Grip tog över Åvalla snickeri 2009. Snickeriet startades i slutet av 1940-talet av Elias Karlsson

Foto: Lars-Göran Bexell

Kisa2019-09-12 08:00

– Det är ett stort intresse för att bevara den gamla stilen när man byter dörrar och fönster och vill bygga nytt efter gamla förlagor och det verkar som att det handlar om ett generationskifte, då det är många yngre kunder som beställer av oss, säger Daniel Grip. 

Åvalla snickeri grundades av Elias Karlsson i slutet av 1940-talet och satsade på inredningar av olika slag. Daniel Grip tog över snickeriet av Mats Thun 2009. 

– Hela processen ska vara av högkvalitativa produkter det är viktigt för både oss och kunden, säger Daniel Grip.

Snickeriet använder riktigt fet, tätvuxen kärnfuru. Virket som används har stående årsringar som ger en formstabil fog och ramverk.  

– Vi använder oss av noggrant utvald kärnfuru till våra fönster och dörrar. Vi hämtar material från vår virkesleverantör Ansgarius Svensson i Södra Vi som är specialiserade på furu av mycket bra kvalité som främst kommer från Norge, Norrland och Värmland, säger Daniel Grip.

För att få en lång livstid på dörrar och fönster använder snickeriet linoljefärg.

– Linoljefärgen är en av de äldsta och mest beprövade för att måla på trä, både inne och ute. Den är helt överlägsen andra färger om man tittar på dokumentation och faktiska referensobjekt. Linoljans starka sida är att den väter in i trät och stoppar kapillärkraft och förhindrar fuktskador i trät, säger Daniel Grip.

Kunderna kommer från Kinda, men de senaste åren har även kunderna från Stockholmsområdet ökat. 

– Vi hade ett stort jobb i Stockholm för tre år sedan där vi byggde ett 20-tal fönster som var kopior av originalen och då hände någonting, lite svårt att peka på vad, men jag tror att det var en kombination av att vi är ute på sociala medier och att kunden gav goda referenser om oss, säger Daniel Grip. 

Efter att haft praktik under hösten 2018 på Åvalla snickeri anställdes Kai Fagerström av Daniel Grip i juni i år. Under samma tak i snickeriet finns även Erik Almlöf som startade samma verksamhet 2014. 

De senaste åren har Daniel Grip investerat runt en halv miljon kronor i planhyvel, rikthyvel och bordsfräs.

– Jag måste ha pålitliga maskiner, säger Daniel Grip.

Ordenboken är fullbokad drygt en månad framöver.

Ser du några hinder i framtiden?

– Det är att framförhållningen på jobben är kort. Det skulle kännas bättre om man hade ett samarbete med ett eller flera företag som kunde ge lite mer kontinuitet för mig, säger Daniel Grip.

Daniel Grip, Erik Almlöf och Kai Fagerström jobbar i Åvalla snickeri
Daniel Grip, Erik Almlöf och Kai Fagerström jobbar i Åvalla snickeri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!