Efter beskedet: Så hanteras den dåliga arbetsmiljön

Efter beslut i fullmäktige kan arbetet, för en ny brandstation i Kisa, återigen accelerera. Samtidigt måste kommunen hantera de arbetsmiljöbrister som råder i nuvarande lokaler.

Kinda kommun tar nu återigen sats för att få till en ny brandstation i Kisa. "Jag vågar inte hoppas för mycket", säger räddningschefen Thomas Blixt.

Kinda kommun tar nu återigen sats för att få till en ny brandstation i Kisa. "Jag vågar inte hoppas för mycket", säger räddningschefen Thomas Blixt.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-04-22 08:22

Byggprojektet, som ska genomföras på Mariaberget i Kisa, har varit en politisk fråga i Kinda kommun i nära 15 års tid. Den föregående upphandlingen avbröts vilket gör att den nya brandstationen, fram till i dag, har kostat över fyra miljoner kronor utan att bli av. Efter de senaste månadernas rapporter om en utdömd arbetsmiljö, tillsammans med samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlunds vädjan om en nybyggnation, valde kommunfullmäktige (KF) att vid måndagens sammanträde återigen ge grönt ljus åt bygget. Med beslutet får samhällsbyggnadsförvaltningen, under hela 2021, möjlighet att spendera ytterligare tre miljoner kronor i projektet.

undefined
Frågan om en ny brandstation i Kisa har funnits med i politiken under mer än ett decennium. "Den här gången har politikerna ett mer underbyggt beslutsmaterial", säger samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund.

– Det känns jätteroligt och jätteskönt. Det här är en process som har pågått under en lång tid och brandmännen har verkligen kämpat för en nybyggnation. Målet är att den ska kunna stå klar så fort som bara är möjligt med tanke på de arbetsmiljöbrister som finns i nuvarande brandstation, berättar samhällsbyggnadschefen Hedlund och fortsätter:

– Parallellt med det här beslutet fick vi, av politiken, i uppdrag att jobba fram en brandstation som bygger på RTÖG:S (Räddningstjänsten Östra Götaland) normer. Om kommunen i framtiden väljer att bli medlem i förbundet ska stationen vara anpassad för det.

Vad kommer att hända i projektet under 2021?

– Vi kommer att tillsätta en arbetsgrupp rillsammans med RTÖG för att se över hur brandstationen ska utformas. Sedan kan vi säkert kicka igång vissa upphandlingar också – exempelvis det markförberedande arbetet, svarar Hedlund.

Under 2022 och 2023 har kommunen avsatt ytterligare 32 miljoner kronor för att finansiera byggnationen.

Vad talar för att byggnationen blir av den här gången?

– Jag var inte med vid den förra upphandlingen och kan inte uttala mig om situationen då men den här gången är fler arbetsmiljöbrister identifierade i de nuvarande lokalerna och politikerna har ett mer underbyggt beslutsmaterial, svarar Hedlund.

undefined
Brandstationen i Kisa är från år 1947 och har byggts till ett antal gånger genom åren. Arbetsmiljön har, i en rad utredningar, utdömts.

Räddningschefen Thomas Blixt, som har varit med under hela resan, kommenterar KF:s beslut så här:

– Jag hoppar inte över bäcken förrän grävmaskinerna står vid byggplatsen. Med tanke på hur nära vi har varit och hur många år vi har hållit på vågar jag inte hoppas för mycket. Den nya brandstationen borde redan stått klar.

En brandstation byggs såklart inte på en handvändning. Samhällsbyggnadsförvaltningen har därför, under de senaste månaderna, genomfört åtgärder för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblematiken i nuvarande lokaler.

– Vi har sett över ventilationen, installerat ett nytt aggregat i de lokaler som ambulanspersonalen befinner sig och trimmat det övriga systemet. När det gäller fuktproblematiken är det ingenting som vi kommer att åtgärda då vi istället bygger nytt, förklarar Hedlund.

undefined
Den dåliga ventilationen, som Lukas Arkestål och hans kollegor vid Falcks ambulansverksamhet led av, har åtgärdats. "Men det finns problem med radon", säger Arkestål.

Lukas Arkestål, specialistsjuksköterska tillika skyddsombud på ambulansverksamheten i Kisa, kommenterar åtgärderna så här:

– Jag tycker att man har åtgärdat ventilationsproblematiken på ett föredömligt sätt. Tyvärr har det visat sig att det, utöver mögel, finns problem med radon. Därför får vi hoppas att konstruktionen och flytt av brandstation sker skyndsamt.

Region Östergötland har tidigare signalerat att de ämnar lokalisera ambulansverksamheten vid ett framtida vårdcenter.

– Vi är glada över samarbetet med räddningstjänsten och hoppas att vi får fortsätta att vara samlokaliserade, säger Arkestål.

Kommunens olika beslut

"Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att förvaltningen snarast hanterar de brister i befintlig station som man bedömer måste hanteras för att säkerställa arbetsmiljön"

"Kommunstyrelsen beslutar att bevilja starttillstånd för projekt Kisa räddningsstation under förutsättning att KF beslutar om tidigarelägga investeringsmedel". 

"KF beslutar att tidigarelägga investeringsmedel för nybyggnad av Räddningsstation Kisa enligt följande: 3 Mkr 2021, 15 Mkr 2022 och 17 Mkr 2023".

Källa: Kinda kommun

Karta: Kinda Räddningstjänst
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!