Bygglovsavgiften chockar: "Ingen rim och reson"

Ann Lindholm, ansiktet bakom den rullande restaurangen The truck good food on wheels, har fått en bygglovsavgift på närmare 10 000 kronor. "Det finns ingen rim och reson i kommunens prissättningar", säger hon.

"Jag skulle inte säga någonting om summan låg på 3 000-4 000, för det skulle jag klara av", säger Ann Lindholm.

"Jag skulle inte säga någonting om summan låg på 3 000-4 000, för det skulle jag klara av", säger Ann Lindholm.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-02-16 05:30

Det var i mitten av oktober förra året som Ann Lindholm parkerade sin rullande restaurang vid Coop i Kisa. Efter att enligt rutin ha ansökt om bygglov så fick hon, tre månader senare, det beviljat – tillsammans med en bygglovsavgift på nästan 10 000 kronor.

– Jag förstår inte, summan är så orimlig. Kinda kommun pratar om att de vill ha ett företagsvänligt klimat och att de tycker om när det satsas i området, men de stjälper ju snarare än hjälper. Om man vill ha ett företagarvänligt klimat, då kanske man ska tänka lite på hur man behandlar dem som faktiskt startar upp något i Kisa, säger Ann Lindholm.

undefined
"De här pengarna, speciellt nu i corona- och elräkningstider, är orimliga för en så liten företagare som jag", säger Ann Lindholm.

Har du råd att betala den här avgiften?

– Om jag säger så här, folk har eftersläpande decemberräkningar, samtidigt som de dessutom har dyra elräkningar just i år. Vissa dagar säljer jag inte mer än en hamburgare. Jag vet att det kommer att lösa sig, men som det är nu... 10 000 kronor är en sådan käftsmäll att jag inte ens vet åt vilket håll jag ska vända mig. Jag mår skitdåligt.

Tidigare har Ann Lindholm haft sin restaurang på hjul parkerad i Boxholm. Där betalade hon ungefär 3 000 i avgift för att få parkera på kommunens mark. Summan gällde då för ett år och därefter kunde hon, enligt henne själv, ansöka om förlängt bygglov för ett antal hundralappar.

– De pengarna räknade jag med även här i Kisa, inte 10 000. Om jag ska bygga en stor villa, då är 10 000 skitpengar, men om jag bara behöver en plats att ställa upp mig på som ett litet företag, då är 10 000 en hel jävla förmögenhet.

undefined
Ann Lindholm har fått en bygglovsavgift på nästan 10 000 kronor. Det hade hon inte väntat sig.

Bygglovet som nu har beviljats i Kisa gäller för en femårsperiod, vilket innebär att Ann Lindholm, om hon är kvar i Kisa om fem år, måste ansöka om ett förnyat bygglov.

– Man har inte mycket fördelar just nu, kan jag säga. Det finns ingen rim och reson i kommunens prissättningar.

Rådande avgift skulle vara inbetald till Kinda kommun i slutet av januari, men så har det inte blivit.

– Jag har inte betalat, utan jag kommer att begära att få delbetala det här. 

Den efterfrågan har Ann Lindholm dock inte mottagit något svar på från kommunen.

Om du hade vetat att det skulle kosta dig närmare 10 000 kronor att flytta din verksamhet till Kisa, hade du gjort det då?

– Ärligt talat kan jag inte svara på det. Jag hade kanske försökt förhandla med kommunen på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!