Campingägaren: "Vi har vunnit"

Nu står det klart. Campingägarna i Pinnarp väljer att inte överklaga Kammarrättens beslut om att avslå prövningstillstånd. Detta betyder att allemansrätten gäller och att avvisande skyltning måste tas ned, men när det gäller rätten att ta betalt kvarstår frågetecknen. "Det är inte alldeles enkelt", förklarar länsjurist Karin Fridell.

Frågan kring betalning vid Pinnarps camping är inte helt lätt att besvara menar länsjurist Karin Fridell.

Frågan kring betalning vid Pinnarps camping är inte helt lätt att besvara menar länsjurist Karin Fridell.

Foto: Dennis Petersson

KISA2018-06-29 17:00

Turerna kring badet i Pinnarp har varit många under flera års tid. Det började med att Kinda kommun, med stöd i lagen om särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning, beslutade att campingägarna skulle avlägsna den skylt som avvisade allmänheten från området. Beslutet överklagades och sedan dess har Länsstyrelsen, Förvaltningsrätten och senast Kammarrätten sagt sitt i frågan, och alla är eniga - allemansrätten gäller och all skyltning som förhindrar allmänhetens tillträde skall upphöra.

– Det handlar om att de inte har haft tillstånd för de här skyltarna och de har inte heller sökt något tillstånd. Vi på Länsstyrelsen har hela tiden tyckt att allemansrätten gäller vid stranden och ska man då ha skyltning på ett sådant ställe, och få allemansrätten att upphöra på något sätt, är väl inte det en omöjlighet, men då måste man som sagt söka tillstånd och pröva frågan ur ett sådant perspektiv, förklarar länsjurist Karin Fridell.

Campingägarna i bolaget Dutch & Awesome AB förklarar att skyltarna har varit borttagna sedan tre år tillbaka och de säger sig vara tillfredställda med de beslut som har fattats i ärendet.

– Vi väljer att inte överklaga då vi anser att vi vunnit. Alla är välkomna att bada hos oss så länge man betalar. Enligt lag har vi rätt att ta en avgift för hela området. Från början är det kommunen som inte gjort sin hemläxa, vi har all rätt på vår sida, menar Dennis Seegers.

När det gäller avgiften har ingen prövning gjorts och länsjurist Karin Fridell menar att frågan inte är helt enkel att besvara.

– Det vi har prövat är ju skylten och inget annat, men om de har rätt att ta betalt är väl inte alldeles enkelt att slå fast. Allemansrätten gäller ju i skidspår också och där är det oftast accepterat att ta ut en avgift för anlagda spår som nyttjas av många. Man kan diskutera vad som menas med att bada. Att ta en avgift för hopptornen har vi inga invändningar mot, säger Fridell och fortsätter:

– Det är väl så att man skulle behöva pröva den frågan för att få fram ett svar, någon får driva frågan helt enkelt. Kommunen är tillsynsmyndighet och kan agera i den mån de vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om