Efter bränderna – så ser sommarplanen ut för Pinnarp

Det har gått en dryg vecka sedan de två bränderna på Pinnarp camping. "Vi tänkte: var har vi hamnat nånstans?", säger Martin le Noble, en av de nyblivna ägarna.


Martin le Noble säger att han upplever ett engagemang bland lokalinvånarna för hur det går med campingen. "Det känns som att det ligger varmt om hjärtat för många."

Martin le Noble säger att han upplever ett engagemang bland lokalinvånarna för hur det går med campingen. "Det känns som att det ligger varmt om hjärtat för många."

Foto: Jan Novotny

Kisa2023-03-09 15:46

Natten mellan söndag och måndag förra veckan brann ett servicehus med toaletter och duschar ner på campingen. I samband med branden verkade också ett fönster ha krossats på receptionshuset, som polisen undersökte.

Ett dygn senare hade även den byggnaden brunnit ner. Nu pågår en utredning där man bland annat undersöker brändernas koppling till varandra och till branden på en lastkaj vid Kisa wärdshus i mitten av februari.

undefined
Så här såg det ut under den första branden, den i servicehuset. Natten efter brann receptionen ner.

"Samtliga tre bränder är rubricerade som mordbrand och har fortsatt den rubriceringen efter vidtagna utredningsåtgärder", skriver förundersökningsledare Petra Brandefors över mejl, och tillägger:

"Ärendena utreds separat men vi kollar självklart efter samband. Att bränderna inträffat under en relativt kort tidsperiod och inom samma geografiska område gör att samband inte kan uteslutas."

Hon meddelar att det gjorts vissa fynd, men vad det är för fynd vill hon inte gå in på i dagsläget. Polisen har ingen misstänkt i dagsläget.

undefined
Dagen efter branden i receptionen var polisen på plats och samlade spår, bland annat med hjälp av hund.

Parallellt med utredningsarbetet fortlöper ett annat arbete – campingägarnas ansträngningar för att bygga upp det som raserats.

Makarna Martin och Ulrika le Noble tog över campingen för mindre än en månad sen. Det som har hänt har skakat om dem ordentligt.

– Från början var vi väldigt skakiga och väldigt oroliga, säger Martin le Noble.

– Vi tänkte: "var har vi hamnat nånstans?".

Men reaktionerna de fått efter bränderna har ingett hopp om att de trots allt kommit rätt.

– Vi har fått väldigt mycket respons från omgivningen, från folk som bor omkring, säsongsliggare, kommunen. Och vi känner oss faktiskt väldigt stöttade.

undefined
"Situationen är konstig, men det är som det är nu." Efter de två stora bränderna har nu makarna le Noble att påbörja arbetet med att bygga upp campingen igen.

Under onsdagen hade ägarna ett möte med representanter från Kinda kommun.

– Från början hade vi redan planerat det här mötet, det var bara för att träffas och få ett ansikte på varandra. Men nu har vi pratat lite mer om vad som gäller med bygglov och rivningslov och alla de grejerna.

Inga egentliga besked ska ha getts under mötet, men Martin le Noble säger att de redan skickat in en ansökan om rivningslov.

– Det är på gång, så att vi kan börja med bortforsling av grejerna och städa upp, säger han.

undefined
"Det är viktigt för oss också att allmänheten vet vad som kommer att hända med Pinnarp", säger Martin le Noble.

Tillsammans med sin fru Ulrika har de varit på plats på campingen tre gånger sedan bränderna.

– Det känns väldigt jobbigt att vara borta därifrån, så vi har varit tvungna att sticka dit för att bara känna hur det är.

Och känslan har på sätt och vis varit tudelad.

– Det är sorgligt för oss att se våra byggnader på det viset. Men vi försöker fokusera framåt. Och när man står på stranden med den fantastiska utsikten så känner vi att campingen förtjänar att byggas upp igen.

Planen är att kunna hålla igång campingen under sommaren.

– Vi siktar på att kunna öppna den här säsongen, men det är ganska många pusselbitar som måste falla på plats också.

– Vi tänker oss tillfälliga byggnader som vi kan sätta upp på campingen så länge, och sen bygga ut någonting rejält i framtiden.

undefined
Resterna av servicehuset efter den första branden på campingen.

Varför någon skulle göra det här förstår han inte.

– Det är helt meningslöst. Det som är lite oroväckande är att nån kom tillbaka för att slutföra det. Det räckte inte bara med en byggnad, hela campingen skulle bli förstörd.

Försäkringsbolaget arbetar fortfarande med sin analys, så hur stor kostnaden blir vet inte Martin le Noble än. Han säger sig har börjat fundera på möjliga nya säkerhetsåtgärder, som kameror.

– Nånting måste man försöka göra för att det inte ska hända igen.

"Servicehusen ska ha en genomgång och fräschas upp, städas ordentligt." Så sa Ulrika le Noble i en intervju efter att hon tagit över campingen tillsammans med sin man. Nu får de istället bygga helt nytt.
"Servicehusen ska ha en genomgång och fräschas upp, städas ordentligt." Så sa Ulrika le Noble i en intervju efter att hon tagit över campingen tillsammans med sin man. Nu får de istället bygga helt nytt.
Bränderna i Kisa

Den 16 februari uppstod en brand på en lastkaj vid Kisa wärdshus. En snabb insats gjorde att den kunde stoppas från att sprida sig till hus runt om.

På söndagen den 26 februari bröt en brand ut i ett servicehus på Pinnarp camping. Branden var så pass kraftig när räddningstjänsten anlände att man valde att låta byggnaden brinna ner under kontrollerade former.

Ett dygn senare fick man göra samma sak när istället receptionen på campingen var övertänd.

Alla tre händelser utreds som mordbrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!