Centern om SD-stödet: "Vi stänger inte ute något parti"

På riksplanet offrade Centerpartiet allianssamarbetet för att förhindra Sverigedemokraterna inflytande. "På kommunnivå måste man vara mer pragmatisk", menar Kindapolitikern Anders Ljung (C).

Centerpartisten, tillika kommunfullmäktiges ordförande Anders Ljung (C) menar att den nya koalitionen i Kinda tacksamt tar emot stöd från alla partier.

Centerpartisten, tillika kommunfullmäktiges ordförande Anders Ljung (C) menar att den nya koalitionen i Kinda tacksamt tar emot stöd från alla partier.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-22 22:00

För att få igenom det nya minoritetsstyret, den här gången tillsammans med L och M, behöver Centern stöd av andra partier i kommunfullmäktige. SD har sex mandat – trion behöver fyra stycken för att nå makten.

– Vi stänger inte ute något parti utan tar tacksamt emot stöd av de partier som vill stötta oss. I klartext gör vi det här för att få bort det ostabila läge som varit i politiken under det senaste halvåret-året, förklarar Ljung och fortsätter:

– Det behöver inte nödvändigtvis vara SD som stöttar oss. Landsbygdspartiet oberoende, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans de mandat som vi behöver.

Oavsett vilket eller vilka partier som stöttar "alliansen" till makten sätts SD, med de nya förutsättningarna, i ett bra läge.

– Ja så är det, det ska vi inte sticka under stolen med, konstaterar Ljung och fortsätter:

– Samtidigt har de inte framfört någon som helst önskelista till oss så i det här läget är det för tidigt att säga vad det skulle innebära. Sedan kan ju andra partier stötta oss och ge oss majoritet i andra frågor framöver.

undefined
Sverigedemokraterna och Christian Nordin-Olsson har sagt att deras stöd för det nya politiska styret i Kinda inte kommer gratis.

På riksnivå har C gjort mycket för att hålla SD utanför. Hur ser du på det?

– Riksnivå är en sak och kommunpolitik en annan. Här, lokalt, måste vi hitta lösningar för kommunens bästa och förr eller senare måste vi ta ställning till SD.

Men agerar ni inte emot partiets linje?

– Vi har inte agerat på lokalplanet än, på det viset, svarar Ljung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!