Chefen om skolan: "Stänga har aldrig varit aktuellt"

Kinda lärcentrum har återgått till distansundervisning men grundskolan fortsätter som vanligt. Det är bildningschef Eva Holms besked till Kindaborna efter de skärpta restriktionerna.

Kinda lärcentrum har gått över till distansarbete men för Värgårdsskolan, och alla andra grundskolor i kommunen, fortsätter arbetet som vanligt trots skärpta restriktioner.

Kinda lärcentrum har gått över till distansarbete men för Värgårdsskolan, och alla andra grundskolor i kommunen, fortsätter arbetet som vanligt trots skärpta restriktioner.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-11-18 14:00

Inom kommunens vuxenutbildningar är det endast SFI-eleverna, med störst behov av lärarstöd, som fortfarande har fysiska lektioner. Omställningen var redan genomförd när regeringen i veckan belyste allvaret i pandemin.

– De nya hårdare förordningarna gäller i och för sig inte skolan, skolan är ingen allmän sammankomst, men de ger ändå en riktlinje för hur även vi ska förhålla oss, förklarar Holm och fortsätter:

– Vid våra grundskolor jobbar vi på som vanligt. Vi försöker påminna om vikten av att hålla avstånd och där cheferna ser att det är möjligt uppmanar vi till hemarbete. Det är situationer där vuxna möter vuxna som vi behöver jobba med.

undefined
Klusterutbrott eller personalbrist, det skulle i värsta fall få kommunen att stänga en skola meddelar bildningschefen Eva Holm.

Enligt Holm är sjukfrånvaron, såväl bland personal som elever, just nu lägre än i våras men högre än ett normalår.

– Får man symtom är ju riktlinjerna tuffa och det syns i personaltillgången och tillgängliga vikarier. Samtidigt kan vi i dag upprätthålla skolorna som vi vill och behöver, berättar bildningschefen och fortsätter:

– Att stänga skolor har aldrig varit aktuellt hos oss och vi är tacksamma för varje dag som så är fallet.

Vad har du för budskap till föräldrarna?

– De kan vara trygga med att lämna sina barn på skolan och förskolan men måste också medverka till att bryta smittkedjor genom att uppmärksamma symtom. Personalen har i dag tillgång till skyddsutrustning om ett barn under dagen insjuknar i misstänkt smitta, vilket har ökat säkerheten, avslutar Holm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!