Coronatrenden vänder: Kindas arbetslöshet minskar

Som mest har 280 Kindabor, alltså sex procent av de arbetsföra, varit arbetslösa under coronapandemin. Nu har trenden vänt och siffrorna återgått till det "normala".

Under sommaren steg arbetslösheten i Kinda. Nu har den sjunkit igen - till "normala" nivåer.

Under sommaren steg arbetslösheten i Kinda. Nu har den sjunkit igen - till "normala" nivåer.

Foto: Jessica Gow/TT/arkiv

Kisa2020-11-03 08:00

"Vi har sett en tydlig minskning", konstaterar Sara Frank, verksamhetschef för kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet. När pandemin etablerade sig i mars månad var 244 personer arbetslösa i Kinda. I takt med att restriktionerna trädde i kraft och företagen fick det allt tuffare steg arbetslösheten till att omfatta 280 personer i juli. Därefter har kurvan pekat nedåt.

– Vi kan se att vi har kommit ned till samma nivåer som vi hade innan covid-19. Under vecka 43, som är den senaste statistiken, var 247 personer arbetslösa. Det är framförallt bland ungdomarna, de mellan 18 och 24 år, som vi kan se att arbetslösheten sjunker kraftigt, förklarar Frank vidare.

undefined
"En stabil arbetsmarknad". Det tror bildningsförvaltningens Sara Frank är förklaringen till Kindas goda arbetslöshetssiffror i jämfört med riket och Östergötland i sin helhet.

Enligt den senaste månadsstatistiken, som rör september, låg Kindas arbetslöshet på 5,6 procent - detta i jämfört med riket och länet där motsvarande siffra är omkring 9 procent.

Varför ser det bättre ut i Kinda?

– Det är jättesvårt att säga men jag tror att vi kanske har en mer stabil arbetsmarknad. Det är inte lika många tillfälliga anställningar som i de större städerna. Här har vi inte haft några stora varsel - det har snarare varit problem för företagen och arbetsgivarna att hitta personal med rätt kompetens.

Med de nya restriktionerna - finns det risk att arbetslösheten ökar?

– Det beror helt på hur länge restriktionerna varar. Vi har flera företag som är beroende av besök men vår kommun har trots allt klarat coronaperioden relativt bra, avslutar Frank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!