De bildar nav för rekorderlig mat

Folkrörelsen Reko (Rejäl konsumtion) gör sitt intåg i Kisa. Första leveransen av lokalproducerad mat sker om en vecka.

Initiativet till en Rekoring i Kisa har tagits av Gun Fransson, Ia Gremar och Karin Löfving. Torsdagen den 2 augusti är det dags för den första leveransen.

Initiativet till en Rekoring i Kisa har tagits av Gun Fransson, Ia Gremar och Karin Löfving. Torsdagen den 2 augusti är det dags för den första leveransen.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2018-07-25 19:00

Den första Reko-ringen bildades 2016. Sedan dess har affärsidén, där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument utan mellanhänder, spridit sig snabbt i Sverige.

Ia Gremar var med om att bilda en Rekogrupp i Jämtland nyligen och nu vill hon även få till något liknande i Kisa. Hon tog därför kontakt med Gun Fransson, Anna S Johansson och Kari Löfving.

– Och alla sa ja, säger Ia Gremar.

Den fyrhövdade gruppen söker nu lokala producenter av kött, bröd, grönsaker, ja av allt vad livsmedel heter. Några är på gång, men det behövs fler för att reko-idén ska slå rot i Kisa.

Det har den gjort sedan en tid tillbaka i Rimforsa och nyligen också i grankommunen Ydre.

– Vi vill komma i gång nu. Hösten är en bra tid när det gäller kött och grönsaker, säger Ia Gremar.

Det finns inga krav på att produkterna ska vara Eko- eller Kravgodkända. Det viktiga är att de är sprungna ur bygden.

Den första leveransen sker vid Grahns bilars parkering torsdagen den 2 augusti klockan 18.45. Då kommer producenterna att öppna sina bilar för avhämtning av de varor som konsumenter beställt och betalat via Facebook.

– Tanken är att man slippa passa öppettider hos gårdsbutiker och den som säljer vet hur mycket som måste levereras.

Premiärkvällen följs sedan upp med leveranser varje torsdag med ojämnt veckonummer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om