De får konkurrens i kyrkovalet: "Inga hard feelings"

I många år har gruppen "Kyrkans samlingslista" varit den enda att, lokalt i Kinda Pastorat, ställa upp i kyrkovalet. "Vår kyrka är öppen för alla", säger toppnamnet Ann Johansson.

Fem representanter från pastoratets fem församlingar. Göran Lindgren, Ann Johansson, Mathias von Wachenfeldt, Gun Andersson och Patric Grip.

Fem representanter från pastoratets fem församlingar. Göran Lindgren, Ann Johansson, Mathias von Wachenfeldt, Gun Andersson och Patric Grip.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-02 16:00

Kyrkovalet

När vi slår oss ned för en intervju, längst bak i Kisas kyrkorum, har hon med sig ytterligare fyra kandidater från listan. Tillsammans representerar de pastoratets församlingar. Patric Grip engagerar sig i Hycklinge och Göran Lindgren i Horn. Mathias von Wachenfeldt har sitt säte i Västra Eneby och Gun Andersson har sitt i Tidersrum. Ann representerar Kisa.

undefined
Mathias von Wachenfeldt har varit kyrkofullmäktiges ordförande den senaste mandatperioden. Enligt honom är pastoratets församlingsinstruktion ett tydligt exempel på vad samlingslistan står för.

– Det är det här som är tanken med vår gruppering. Vi samlar engagerade människor från hela pastoratet och för oss är det naturligt att alla församlingar ska vara representerade, förklarar Wachenfeldt som under den gångna mandatperioden har agerat ordförande i kyrkofullmäktige.

Ordföranden har varit aktiv inom församlingen sedan 1980-talet och har ett minne av att det vid ett tillfälle funnits två listor som ställt upp i kyrkovalet. Så har inte varit fallet på väldigt länge. Inte förrän årets val.

– Att det finns fler listor är ett bevis på att fler engagerar sig, och det är något positivt, konstaterar Johansson.

– Ja, det ligger nog inga "hard feelings" bakom och vi vill nog driva verksamheten åt samma håll. Däremot kan det kanske göra en del församlingsbor konfunderade över vad skillnaden är mellan oss, fyller Wachenfeldt i.

undefined
Patric Grip, engagerad i Hycklinge församling, anser att Svenska Kyrkan måste bli bättre på att slå sig själva för bröstet. "Jag tror att många inte vet vad kyrkan gör och står för", konstaterar han.

Vad är det då ni står för?

– Under den här mandatperioden har vi arbetat fram en församlingsinstruktion som förklarar vilka mål vi har med verksamheten ett antal år framåt. Jag har sett det som vårt program. Det handlar om ett rikt och mångfacetterat gudstjänstliv, att vi ska vara en engagerande och inkluderande kyrka mitt i byn och att vi ska ha ett miljöperspektiv i våra verksamheter, svarar Wachenfeldt.

Pastoratet har omkring 4 300 medlemmar vilket motsvarar drygt 70 procent av befolkningen. Endast 18 procent av dem röstade sist.

– Jag tror att det är många som inte vet vad kyrkan står för. Vi är dåliga på att förmedla det. Min personliga åsikt är att vi är lite för anonyma ibland. Vi borde bli bättre på att slå oss själva för bröstet och berätta om allt bra vi åstadkommer, säger Grip.

undefined
"Fler listor är ett bevis på att fler engagerar sig", säger gruppen om att få konkurrens i årets val.

Vad ser ni som pastoratets utmaningar?

– Ekonomin och medlemsantalet, svarar Johansson.

– Ja, vi ska mäkta med att driva den verksamhet som vi tror på i en sviktande ekonomi. Det är medlemsantalet som främst påverkar ekonomin och medlemstappet tror jag vi hejdar genom att vara en angelägen kyrka, fortsätter Wachenfeldt.

Ann Johansson är det första namnet på gruppens lista som innehåller totalt 25 namn fördelade mellan församlingarna.
Ann Johansson är det första namnet på gruppens lista som innehåller totalt 25 namn fördelade mellan församlingarna.
Karta: Kinda Pastorat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!