Mirandas liv kretsar kring fyrbenta vänner

Miranda Jeborn har vigt sitt liv åt "människans bästa vän" – hunden. Nästan alla hundar som hon har tagit sig an har väntat på avlivning.

"Jag tycker att det är väldigt, väldigt roligt att jobba med mina hundar. De är familj för mig och vi lär oss ofta saker tillsammans", berättar Miranda.

"Jag tycker att det är väldigt, väldigt roligt att jobba med mina hundar. De är familj för mig och vi lär oss ofta saker tillsammans", berättar Miranda.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-07-31 17:00
undefined
Miranda kommer ursprungligen från Stockholm, men flyttade till Tidersrum utanför Kisa i fjol. "Jag gillar att bo ute i naturen och kommer nog inte att vilja flytta tillbaka till Stockholm. Det är alltid så stökigt i bakgrunden. När vi flyttade ut hit var det bara tyst och lugnt. Luften kändes lättare att andas", berättar hon.

Två energiska hundar, en labrador och en schäfer, försöker tränga sig ut genom ytterdörren när Miranda Jeborn gläntar på den. Vårt besök tycks vara mer än välkommet baserat på de viftande, glada svansarna.

Miranda visar vägen genom det rymliga köket, där mattan ligger i en hög efter en löptur av hundarna, och in i vardagsrummet. Vi sätter oss ned vid matbordet och hundarna lugnar sig snart, lägger sig på golvet.

– Mitt hundintresse började redan när jag var två år, berättar Miranda, som i dag är 22.

Hon slänger en blick på hundarna på golvet och fortsätter sedan:

– Min mormor och morfar skaffade då en golden retriever-valp och vi spenderade väldigt mycket tid ute hos dem så jag och den här hunden blev bästa vänner.

undefined
Miranda har lärt sig mycket om hundar på egen hand. Det allra viktigaste för henne är att alltid vara snäll mot hunden.

Ett leende sprider sig över hennes ansikte.

– Som barn trodde jag att det fanns hemlösa hundar i Sverige så i flera år sedan gick jag runt med ett koppel och var alltid redo att fånga min första hund. Jag tjatade och tjatade och tjatade om att få en hund.

Nio år gammal blev drömmen verklighet.

– Då började jag med hundar på allvar, men det har alltid varit ett väldigt stort intresse för mig. Det känns som att livet är lite roligare när man har någon som får en att gå på tårna. När jag tänker på vad det är som jag tycker är kul med hundar så är det att de är så villkorslösa och ger så mycket tillbaka.

Att se glädjen i deras ögon när man jobbar tillsammans är värt mycket, enligt Miranda.

– När man är ute på banan och tränar och de tittar upp på en med så mycket kärlek och lycka i ögonen, då känns det verkligen som att man gör rätt grej. Det är nog därför som det här har vuxit inuti mig.

undefined
Schäfern Policia, på ett och ett halvt år, var från början en hund ägd av Försvarsmakten. När hon inte klarade testet för att bli försvarshund fick hon, på allvar, bli en del av Mirandas familj. "Hon är lite för snäll och vek i tuffare moment, men det är ju också det som man vill ha i en sällskapshund så det passar ju perfekt för oss här", berättar Miranda.

Bäst är att jobba med "problemhundar".

– Jag har alltid haft en grej för problemhundar. Jag insåg tidigt att det är många hundar som avlivas på grund av att de har problem. Det har lett till att jag har varit lite mer intresserad av att ta mig an de hundarna som har minst chans att överleva.

Miranda tillägger:

– Nästan alla hundar som jag har haft har varit på avlivningslistor, förutom schäfern som jag har idag. Genom en stabil miljö, regler och försiktighet kan stora problem försvinna. Det går oftast att vända på hundarna och få dem stabila med lite tid.

I dag läser hon till hundfysioterapeut.

– Där jobbar vi mycket med olika rehabmetoder. Jag tycker att det är väldigt spännande för man får lära sig otroligt mycket om hundens anatomi.

undefined
Labradoren Maisie ägs av Mirandas mamma. Hon är god vän med Mirandas schäfer Policia.

Vad var det som lockade med utbildningen?

– Många av mina hundar har haft skador och jag har också märkt att många problemhundar har ont någonstans. Jag tänker att det kan vara bra att jag, som ändå tycker att det är väldigt kul att jobba med hundar som har problem, får lära mig hur fysisk smärta kan påverka hunden och skapa problembeteenden som egentligen är enkla att lösa med rätt behandling.

Miranda tillägger:

– När vi människor skadar oss så är det viktigt att få igång leden och gå igenom rehab. Det är lika viktigt för en hund.

undefined
"Jag började med rescue-hundar innan jag tog en valp. Jag tror att det har varit nyttigt för mig, för jag har fått se vad som kan ske om man inte gör rätt", säger Miranda.

I höst väntar ytterligare en utbildning, som kommer att ge Miranda flera nya titlar – hundpsykolog, hundinstruktör, hunddagisföreståndare, hundtränare och hundproblemsutredare.

– Jag har alltid varit intresserad av psyket, inte bara hos hundar utan även hos människor. Det finns så många hundar som har problem i dag. Jag vill förstå mig på det mer. Min dröm är att få jobba med både hundsport, det fysiska och den mentala biten hos hundar. Det skulle vara det bästa någonsin.

undefined
Hundar betyder mycket för Miranda, som inte bara pysslar med de fyrbenta vännerna på fritiden utan också utbildar sig inom hundar.
Sin första hund, en jourhemshund, fick Miranda när hon var runt tio år. Att ta hand om en jourhemshund innebär att man ger djuret ett hem till dess att den adopteras till sitt, förhoppningsvis, för alltid-hem.
Sin första hund, en jourhemshund, fick Miranda när hon var runt tio år. Att ta hand om en jourhemshund innebär att man ger djuret ett hem till dess att den adopteras till sitt, förhoppningsvis, för alltid-hem.
Miranda Jeborn

Ålder: 22 år, 23 senare i år.

Bor: I Tidersrum utanför Kisa sedan i fjol. Kommer ursprungligen från Stockholm.

Sysselsättning: Läser till hyndfysioterapeut. I höst väntar ytterligare en utbildning med fokus på hundens mentala hälsa.

Bästa hundtipset: "Träning ska alltid vara roligt, för både hunden och dig själv. Träningen bör också anpassas efter individ och ålder. Alla funkar olika!"

Drömmer om: Att i framtiden få starta eget företag med inriktning på hundar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!