De håller Joe Hills gärningar levande

Joe Hill for till Amerika 1902. Fredrik Jonsson och Torbjörn Gustavsson drar till Dan Andersson-veckan i Ludvika på tisdag för att skildra rebellens livsöde i ord och musik.

Joe Hill.  Född Emmanuel Hägglund, alias Joseph Hillström, född 7 oktober 1879 i Gävle.

Joe Hill. Född Emmanuel Hägglund, alias Joseph Hillström, född 7 oktober 1879 i Gävle.

Foto: TT

KISA2018-07-27 09:30

Det sägs att Joe Hill är diktaren, sångaren och fackföreningsaktivisten som aldrig dog. Visserligen avrättades han genom arkebusering i Salt Lake City i den amerikanska delstaten Utah 19 november 1915.

Men hans namn är i allra högsta grad levande runt om i världen än i dag. Fråga Torbjörn Gustavsson i Kisa. Han vet.

– Det var strejk i en saltgruva i Kanada nyligen. Då sjöng man Joe Hills sånger.

Kunskaperna om svenskfödde Emmanuel Hägglund, som blev Joe Hill på andra sidan Atlanten, tar Torbjörn Gustavsson med sig till Dan Andersson-veckan i Ludvika med omnejd.

På Sunnansjö Vikasgården ska han berätta om Hills korta och dramatiska liv. Programmet omfattar även låtar av Joe Hill som Fredrik "Frallan" Jonsson, Kisa, framför med sång, munspel och gitarr.

Duon har gjort det förr. En gång. På en Peter Casseldag i Kisa 2015. Men det räckte för att arrangörerna till Dan Andersson-veckan skulle bli intresserade.

– Då för tre år sedan var det ett stort gäng från Linköping som lyssnade och det är tydligen de som har tipsat, säger Torbjörn Gustavsson.

Hans intresse för Joe Hill väcktes på 1960-talet.

– Det kom ut skivor och böcker om honom och jag läste och lyssnade och fascinerades av hans levnadsöde. Intresset växte för tio, femton år sedan när jag höll i en föreläsningsserie om östgötar som emigrerade till Amerika och försörjde sig på pennan.

Emmanuel Hägglund föddes i fattigdom och armod i Gävle 1879. När han valde att utvandra 1902 lämnade han ett Sverige i storstrejk och kamp för lika rösträtt. När han väl lärt sig engelska började han skriva arbetar- och protestsånger till melodier till gamla frälsarsånger. De spreds med vindens hastighet över den amerikanska kontinenten via den Lilla röda sångboken (Little Red Songbook) som gavs med början 1909 av den amerikanska fackföreningen Industrial Workers of the World, IWW.

Joe Hill räknas som en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska protestsångare och han nämn som inspirationskälla för musiker som Woody Guthrie, Bob Dylan och Bruce Springsteen.

Fredrik Jonsson gillar att sjunga Hills låtar.

– De är jättebra och väldigt upproriska samtidigt som de har mycket humor.

Trots glimten i ögat fick Hills liv ett tragiskt slut när han dömdes för mord. Domen fick stor internationell uppmärksamhet och med den påföljande avrättningen växte hans popularitet som lever än i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om