De satsar och öppnar ny specerihandel

Med en specerihandel som grund vill Jörgen Nord och Charlotte Rydström bygga upp ett centrum för smÄskalig livsmedelsproduktion. I helgen ger de liv till fastigheten Dalkulla genom att slÄ upp portarna till sin nya verksamhet.

Specerihandeln, inriktad pÄ hantverksmÀssiga och lokalproducerade livsmedel, kommer att ha namnet Landets Goda.

Specerihandeln, inriktad pÄ hantverksmÀssiga och lokalproducerade livsmedel, kommer att ha namnet Landets Goda.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-05-29 17:00

– NĂ€sta steg i utvecklingen för det nĂ€rodlade Ă€r att producenterna har en naturlig försĂ€ljningsplats, och det tycker vi har saknats hĂ€r i Kinda. För oss Ă€r det hĂ€r ett sĂ€tt att stĂ€rka lokalsamhĂ€llet, menar initiativtagarna som tillsammans med de anstĂ€llda Yasser Afyouni och Pernilla Gustafsson genomför satsningen.

NÀr vi besöker den historiska byggnaden mitt i Kisa, strax intill Café Columbia, Àr förberedelserna inför öppningsdagen i full gÄng. Under mÄnga Är, Ànda sedan de trÀffades som aktiva politiker i socialnÀmnden, har Jörgen Nord och Charlotte Rydström spÄnat pÄ ett gemensamt projekt. Med ett samhÀllsengagemang och ett stort intresse för det lokalproducerade fick de till sist en idé. En idé som nu blir verklighet.

– Vi kommer att sĂ€lja allt frĂ„n kött och mjölk till Ă€gg och grönsaker, saker vi har mycket av hĂ€r i Kinda. VĂ„r vision Ă€r att göra specerihandeln till ett gĂ„rdsnĂ€ra matcentrum i framtiden dĂ€r vi kan utveckla verksamheten tillsammans med andra föreningar, företag och privatpersoner, berĂ€ttar Nord och Rydström fortsĂ€tter:

– IdĂ©erna Ă€r mĂ„nga men vi mĂ„ste ju börja nĂ„gonstans, och dĂ„ landade vi i butiken. VĂ„r förhoppning Ă€r att i framtiden kunna knoppa av fler verksamheter utifrĂ„n det hĂ€r.

Tror ni att efterfrÄgan Àr tillrÀckligt stor i Kinda?

– Det Ă€r precis det vi ska pröva nu, hur mycket Kindaborna egentligen vill ha det hĂ€r, men vi tror pĂ„ det med tanke pĂ„ det stora intresset som finns för det nĂ€rproducerade. Vi mĂ€rker ganska snart om det inte bĂ€r sig, svarar Jörgen Nord, som sjĂ€lv Ă€r honungsproducent, och fortsĂ€tter:

– Naturligtvis Ă€r det en ekonomisk risk för oss, med alla de ideella timmar som vi lĂ€gger ner, men vi hoppas kunna bygga upp en verksamhet som vilar pĂ„ flera ben.

Med namnet Landets Goda kommer specerihandeln att hÄlla öppet frÄn och med lördag, ofta under sommaren, mindre under de övriga Ärstiderna. PÄ hyllorna kommer mycket att hÀrstamma frÄn producenter inom kommunen och lÀnet, men inte allt, dÄ leverantörer Àven söks frÄn andra delar av landet.

– Det som finns i nĂ€romrĂ„det rĂ€cker inte, butiken mĂ„ste dra i sig om det ska bli nĂ„gon bĂ€righet, sĂ„ vi hoppas fĂ„ hit spĂ€nnande produkter som kan inspirera, inte bara vĂ„ra kunder, utan ocksĂ„ kommunens egna producenter och leverantörer, förklarar Nord och avslutar:

– Vi ska inte konkurrera med de Reko-ringar som finns i kommunen, de behövs fortfarande för de producenter som Ă€r riktigt nya. Vi ska stĂ„ för nĂ€sta steg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!