– Vi vill lära oss mer om våra datorer och för att hänga med i samhället måste vi vidareutveckla oss inom IT. Jag känner mig fortfarande handikappad trots att det var 35 år sedan jag tryckte på enter-knappen för första gången, säger föreningens ordförande Arne Nilsson, som var en av de sju kursdeltagarna.
Med fokus på operativsystemet Windows 10 guidades SPF-medlemmarna genom menyer, skrivbord och aktivitetsfält. Utbildaren Åke Käller, som tidigare undervisat i grafisk design, delade med sig av tricks och tips, allt för att underlätta datoranvändandet. Målet med utbildningen är att kursdeltagarna utan problem ska kunna genomföra allt det som samhället kräver, så som digitala betalningar och bankärenden.
– Barn lär sig att använda datorer för att de vågar, de är inte rädda för att trycka på knapparna. Det stora problemet för många äldre är att de tror att något ska försvinna eller förstöras när de använder datorn, men nästan allt går att återställa på ett eller annat sätt, säger Åke Käller.
Tanken är att tre utbildningstillfällen ska anordnas och möjligheten finns att SPF-föreningen startar fler grupper, om det finns intresse bland medlemmarna. För kursdeltagaren Anita Gustafsson handlar det om att kunna använda datorn helt utan hjälp.
– Jag har jobbat mycket med dator förut, inom Region Östergötland, och där har det alltid funnits IT-service, så jag har aldrig behövt att bekymra mig när det varit några problem. Nu som pensionär måste man ju försöka fixa allt det där själv, med uppdateringar till exempel, och det måste man ju lära sig.