De vill bygga en ny mast i Kisa - "En ökad efterfrågan"

Mobiloperatören Tre ser ett behov att förbättra sitt nät i Kinda. Satsningen kräver en helt ny mast - 42 meter hög och belägen i närheten av Kisa samhälle.

Mobiloperatören Tre vill bygga en 42 meter hög mast i Kisa. Detta för att öka kapaciteten på nätet i Kinda.

Mobiloperatören Tre vill bygga en 42 meter hög mast i Kisa. Detta för att öka kapaciteten på nätet i Kinda.

Foto: Arkiv/Dennis Pettersson

Kisa2020-09-01 17:00

– Vi ser en kraftigt ökad efterfrågan i hela kommunen och våra befintliga kunder använder ungefär 50 procent mer mobildata per år. För att möta detta behöver vi öka vår kapacitet, förklarar kommunikationsdirektören Mårten Lundberg.

I en bygglovsansökan till kommunen redogör företaget för sina planer och förklarar att den redan befintliga mobilmasten i Kisa, som är belägen nära vattentornet, är fullt utnyttjad. Därför behöver mobiloperatören på egen hand bygga en anläggning i området - ett så kallat fackverkstorn med tillhörande teknikbod. En mast där andra operatörer kan hyra in sig.

– Jag vet inte exakt vad projektet kostar men här anser vi att det krävs för att vi ska kunna få upp hastigheten på framförallt 4G-nätet, förklarar Lundberg, berättar att de även förbereder för 5G-nätet, och fortsätter sedan:

– Vi tittar på att eventuellt bygga en mast till men Kisa är typografiskt speciellt, man måste vara noga med placeringen, så därför vill vi få klart med det här tornet först.

Tre har drygt 15 procent av marknaden i Sverige. I Kinda är siffran något högre.

– Det här är absolut ett sätt att försöka ta fler marknadsandelar, förklarar Lundberg.

Då mastens placering är detaljplanerad som allmän mark ska berörda sakägare tillfrågas om bygglovsansökan - en process som pågår fram till och med den 16:e september. När eventuella synpunkter sedan har sammanställts ska samhällsbyggnadsnämnden fatta beslut - som tidigast den 27:e oktober.

"Vi ser en kraftigt ökad efterfrågan i hela kommunen", berättar Tre:s kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.
"Vi ser en kraftigt ökad efterfrågan i hela kommunen", berättar Tre:s kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.
Karta: Vattentornet, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!