De vill få unga att rösta

Ungdomsrådet samlade på torsdagen kommunens politiker till panelsamtal. Nio representanter för olika partier fick svara på frågor som berör ungdomar.

Märta svenson höll en tuff linje redan från start och fick politikerna på tå.

Märta svenson höll en tuff linje redan från start och fick politikerna på tå.

Foto: Bänkt Olsson

Kisa2018-08-17 21:30

Kinda ungdomsråd bjöd in kommunens politiker till panelsamtal i Kisa bibliotek på torsdagskvällen. Med tydliga regler kring talartid och talarordning satte Ungdomsrådet direkt tonen och lyckades få panelen lagom på tå. Lokalen var välfylld när utfrågningen drog igång strax efter 17 – även om publiken inte var särskilt ungdomlig.

– De som ofta röstar vet redan vad de ska rösta på och känner inte behov av att komma hit. Vi har svårt att få hit de som verkligen skulle behöva komma. Det är stor skillnad på att rösta i riksdagsvalet och kommunalvalet, och det är det vi vill visa med den här kvällen, säger Märta Svensson i Kindas ungdomsråd.

Flera av ungdomsrådets medlemmar har ännu inte bestämt sig för vad de ska rösta på. Dessutom tror många av dem att de kommer rösta olika i riksdags och kommunalval.

– När man jämför vad Sverigedemokraterna säger i Kinda och i riksdagen så kan man se riktiga skillnader, och det gäller alla partier, säger Maja Alvin.

Även om inte alla har bestämt sig för vilka de ska lägga sin röst på, så kommer de definitivt gå och rösta.

– Det främjar demokratin. Även om jag väljer att rösta blankt så har jag gått och röstat och fortsätter främja den fördel vi har i att faktiskt kunna påverka. I kväll kanske man kan lära känna politikerna på en mer personlig nivå, och i och med att de är våra kommunalpolitiker så har de ganska mycket med våran vardag att göra, säger EstefaniSanchesRuida.

Först fick politikerna i tur och ordning sammanfatta sin vision för Kinda kommun i tre punkter, på en minut. Något som flera av dem tog upp var goda kommunikationer till och från kommunen.

– Alla arbeten kan inte finnas i Kinda, därför måste det finnas bra kommunikationer så att folk kan åka till både Linköping och Vimmerby, sa Joakim Klasson (C).

Efter debatten hade Märta Svensson känslan av att hon fått svar på de frågor rådet hade.

– Det tycker jag. Alla svar var inte jättekonkreta, men det är också svårt att svara konkret på vissa frågor.

Under utfrågningen lades ett förslag fram om att göra ungdomsrådet till remissinstans.

– Jag uppfattade det nästan som ett löfte. Det är bara lite synd att vi inte varit det tidigare, säger Märta Svensson som ledde utfrågningen.

Svarade på ungdomarnas frågor gjorde Ulf Johansson (S), Joakim Klasson (C), Lena Käcker Johansson (KD), David Wenhov (LPo), Lars Karlsson (L), Therese Görling (MP), Mona Damm (M), Christian Nordin Olsson (SD) och Erik Andersson (V).

Från vänster: Lea Ljungqvist, Maja Alvin, Märta Svensson, Estefani Sanchez Ruida och Moa Hoffstedt. Kinda ungdomsråd.
Från vänster: Lea Ljungqvist, Maja Alvin, Märta Svensson, Estefani Sanchez Ruida och Moa Hoffstedt. Kinda ungdomsråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om