Kisas senaste förskola säkrade ortens behov

Himlabackens avdelning i gamla kyrkoherdebostaden fyllde ett behov av förskoleplatser i Kisa. Nu, i samband med det första läsårets avslut, besökte vi den nya verksamheten.

Himlabackens nya avdelning i Kisa säkrade tillgången på förskoleplatser. Det meddelar Kindas bildningschef Eva Holm.

Himlabackens nya avdelning i Kisa säkrade tillgången på förskoleplatser. Det meddelar Kindas bildningschef Eva Holm.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-29 19:00

Inne i hjärtat av byggnaden, i rummet som tidigare har använts som rymlig kyrksal, är en handfull barn upptagna med diverse aktiviteter. I en av sektionerna står matematik i fokus. I en annan är det alfabetet som gäller. Elsa Gunnarsson och Lova Björklund Monell är för stunden koncentrerade på att bygga en romersk båge. Kompisarna är två av de 25 barn som går på avdelningen.

undefined
Kompisarna Elsa Gunnarsson och Lova Björklund Monell bygger en romersk båge. Det är två av de 25 barn som går på avdelningen Snöflingen tillika Nedre Himlabacken.

– Vi har gjort egna käpphästar också. Som vi galopperar på, men bara på låtsas, förklarar Elsa innan Lova fyller i:

– Det roligaste att göra på förskolan är att springa. Det finns så mycket utrymme.

Under våren 2019 meddelade den privata huvudmannen Nilswiks Förskolor AB att företaget, för drygt två miljoner kronor, hade köpt den brandgula fastigheten på Grönedegatan i Kisa – bara ett stenkast från deras redan etablerade förskola. Syftet var att starta en helt ny avdelning, med plats för de äldsta barnen. Ungefär ett och ett halvt år efter köpet kunde verksamheten rulla igång. 

undefined
Förskolerektorn Maria Gunnarsson, tillika styrelseordförande i Nilswiks förskolor, visar upp den nya förskolans trädgård.

– Vi fick vänta lite på att flytta in för att allt skulle hinna bli klart. Framförallt har vi anpassat lokalerna för en förskola. Vi har monterat hissar, installerat brandskydd och fixat ventilationen. Det var många lagkravsåtgärder som behövde göras. Vi pratar om investeringar på flera hundra tusen kronor, förklarar Himlabackens rektor Maria Gunnarsson och fortsätter:

– Vi gör inte det här för att vi ska tjäna en massa pengar utan vi gör det här för att vi vill bidra till en bra start i livet för barnen. Det som krävs för att satsningen ska falla väl ut är att vårdnadshavarna fortsätter att aktivt söka sig till oss. Vi tror på den utbildning som vi erbjuder och att vi är ett bra komplement till de kommunala förskoleverksamheterna.

undefined
Montessori-läraren Helena Wrang visar upp de olika sektionerna i rummet som tidigare varit kyrksal.

Kommunens bildningschef Eva Holm förklarar att Himlabackens utökning av förskoleplatser var helt nödvändig för kommunen:

– Vi är helt beroende av de fristående förskolorna i Kisa för att våra platser ska räcka till. Det är därför som bildningsnämnden har varit väldigt positiv till deras utökning – en utökning som fyllde ett behov som fanns. I dag finns det tillräckligt med förskoleplatser i Kisa.

– Rent politiskt vet vi ju att partierna ideologiskt kan ha olika uppfattningar om etableringen av privata skolor och förskolor men i Kinda har det varit odelat positivt. Det har aldrig höjts några kritiska röster i nämnden, fortsätter Holm.

undefined
Montessori-lärarna Eva Bergman och Helena Wrang menar att den nya avdelningen förbättrar deras möjligheter att anpassa verksamheten för de äldre barnen.

Bland de koncentrerade barnen på Himlabackens nya avdelning finns även Helena Wrang och Eva Bergman. De är så kallade Montessorilärare båda två och är stolta över verksamheten.

– Det är en helt "outstandig" miljö. Nu när vi bara har fyra- till sexåringar här kan vi utforma en miljö som är helt anpassad efter just deras behov. Vi behöver inte kompromissa för de yngre barnen. Vi kan ha allt material framme, förklarar Helena och fortsätter:

– Montessori-tänket bygger ju mycket på att man ska ta tillvara på barnens egen nyfikenhet och driv. Här försöker vi se till att det alltid ska finnas något som de vill sysselsätta sig med. Det skapar en koncentration och ett lugn i lokalen.

Någon traditionell trädgård, med gungor och annan lekplatsutrustning, finns inte.

– Det har barnen tillgång till på fritiden. Vi vill att trädgården ska vara ett komplement till våra övriga lokaler, säger Helena.

undefined
Fågelskrämman Åke har skapats för att hålla fåglarna borta från förskolans odlingar.
Mer om Montessori

"Montessoripedagogik är en pedagogik som har sin grund i Maria Montessoris observationer av barn. Den bygger på en övertygelse att barnet strävar efter att utveckla sig självt och att denna utveckling följer olika sensitiva perioder. Inlärning ska därför följa dessa olika utvecklingsstadier, vilket inom den pedagogiska riktningen anses ske om barnen får arbeta så fritt som möjligt. Pedagogens roll är att observera eleverna och ge dem handledning".

Källa: www.ne.se

Karta: Förskolan Himlabacken, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!