Semlor i mängder. Stora, små, vaniljfyllda eller i klassisk tappning, och alla har olika smak. På Richts Konditori i Kisa har konditorn Göran Tell varit uppe sedan halv fem för att baka inför årets stora semmeldag.
– En vanlig dag säljer vi mellan 90 och 150 semlor, på fettisdagen säljer vi omkring 2 000 semlor, säger Göran Tell.
Semlan har funnits i Sverige sedan 1200-talet. Den var ursprungligen en urgröpt bulle. Det urgröpta innehållet blandades med smör, grädde och mandel.
Till en början var det en kristen tradition. Fettisdagen markerade den sista dagen innan fastan inleddes som sedan pågår i 40 dagar fram till påsk.
Det finns numera stor variation i semmelsortimentet. Vaniljsemlor, wienersemlor, kaffesemlor och många fler. Trots det verkar den klassiska semlan vara storfavoriten.
– Det är tradition, det ska vara den gamla klassikern, säger Inger Möjegård som är inne och handlar ett par stycken till sig själv och sin man.
Göran Tell har drivit konditoriet sedan 1986 och hans pappa före honom. Han berättar hemligheten bakom den perfekta semlan.
– Det måste vara en bra deg och äkta mandelmassa. Det är i stort sett allt, säger han.
Det höga tempot denna dag är inget som skrämmer cafébiträdena Lotta Härnström och Lena Andersson.
– Det är den roligaste dagen att jobba, det är så mycket folk, säger Lotta Härnström.
– En vanlig dag är det 150-170 kunder, på semmeldagen är det nästan tredubbelt antal, säger Lena Andersson.