Det blir en annorlunda alla helgons helg i kyrkan

"Att ställa in är inte ett alternativ, men i år har vi fått tänka om helt", berättar kyrkoherde Jörgen Sundeborn, om den stundade kyrkohelgen kring Alla helgons dag.

"All ställa in helt är inte ett alternativ, det är en viktig helg och många vill minnas och högtidlighålla sina nära och kära" säger Jörgen Sundeborn, kyrkoherde i Kinda pasorat.

"All ställa in helt är inte ett alternativ, det är en viktig helg och många vill minnas och högtidlighålla sina nära och kära" säger Jörgen Sundeborn, kyrkoherde i Kinda pasorat.

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-10-22 20:00

Förberedelserna är igång. Musikensemblen repar och personalen har schemagenomgång. I kyrkorna är varannan bänk avspärrad. 

– Vi brukar ha minnesgudstjänster i alla kyrkor, och det brukar vara musik och körsång. Det kommer bli annorlunda i år, men det är av omsorg, säger Sundeborn. 

Kyrkorna kommer istället att stå öppna under fredagen och lördagen. 

– Då kan man komma när man vill för att tända ljus och minnas sina nära och kära. 

På fredagen kommer personal och frivilliga finnas tillgängliga på kyrkogårdarna för att svara på frågor och bjuda på glögg och kaffe.

– Det är ett sätt för oss att möta besökarna. Vi brukar bjuda på pepparkakor men det kommer vi inte ha i år som alla ska gå och plocka i. 

På lördagen kommer ensemblen och en präst besöka församlingens kyrkor, så att alla kyrkor kommer få minst ett inslag. 

– De flesta är inställda på att det kommer bli annorlunda i år, vi får möjliggöra så gott vi kan. De som hört av sig har varit positiva, alternativet för vissa hade varit att inte komma alls. 

Är du orolig för att det kan ske någon smittspridning i och med kyrkans aktiviteter? 

– Utvecklingen går ju tyvärr åt fel håll överlag nu, men vi har ett gott säkerhetstänk och det är viktigt att man inte ska behöva känna sig otrygg inför att komma. Kyrkorna och våra lokaler är anpassade för att ta emot 300 - 400 personer, så det finns marginaler för att 50 personer ska kunna sitta utspritt och hålla avstånd. 

Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!