– Vid typ 1-diabetes förstörs cellerna i bukspottskörteln som producerar insulin. Det är det som gör att man får direkt insulinbrist och blir beroende av att få insulin i resten av sitt liv, berättar Susanne Svärm, verksamhetschef på Kisa och Österbymos vårdcentraler.
Vidare berättar hon att den typen av diabetes ofta utvecklas fort.
– Det kan handla om dagar eller veckor när det blir tydligt att personen plötsligt blir väldigt sjuk. Om man inte kommer under behandling med insulin är det snabbt en dödlig utgång vi pratar om.
Vad händer i kroppen hos en diabetiker när denne får lågt blodsocker?
– Då finns för lite socker i blodet för cellerna att ta upp, på grund av att man tagit för mycket insulin, ätit för lite i förhållande till hur mycket insulin man tagit, förbrukat mer socker än vanligt genom till exempel träning eller har en pågående infektion där kroppen har andra behov. På grund av sockerbristen kan man i värsta fall bli medvetslös.
Om en diabetiker istället drabbas av högt blodsocker till följd av insulinbrist, som är blodsockersänkande, finns tillräckligt med socker i blodet, men kroppen kan inte ta upp det. Då börjar andra energikällor brytas ner, främst fett, vilket i sin tur gör att ketoner bildas. Det kan också innebära livsfara, belyser Svärm.
– Om det blir för höga nivåer av ketoner så är det skadligt både för kroppen och hjärnan. Även om det är väldigt ovanligt så kan man faktiskt hamna i koma även av högt socker, till följd av fettsyrorna.
Vad finns det för vanliga missuppfattningar kring diabetes?
– I filmer ska diabetiker få insulin så fort de mår dåligt. Oftast är det precis tvärtom i verkligheten, att personen är för låg i sitt blodsocker och då ska den inte ha insulin utan någonting att äta.
Svärm rekommenderar utomstående till att alltid anta att en diabetiker som mår dåligt har lågt blodsocker snarare än högt.
– Ofta vet ju personen själv hur denne kan ta reda på om blodsockret är för högt eller lågt och vad han eller hon behöver göra åt det, men är man utomstående ska man nog bara utgå från att det är lågt istället. Ofta har diabetiker med sig till exempel druvsocker som man kan ge. Annars kan man ge saft, mjölk eller smörgås, som också ger snabbt utslag på blodsockret.