Tv-profilen mötte unga på biblioteket

Det var en ung publik som mötte författaren och Bolibompaprofilen Johan Anderblad när han besökte Kisa. "Det är kul att få träffa läsarna", säger han.

Författaren Johan Anderblad höll en interaktivt möte för barnen om böckerna om Bojan.

Författaren Johan Anderblad höll en interaktivt möte för barnen om böckerna om Bojan.

Foto: Linnea Brundel

Kisa2021-11-03 21:00

– Hur låter brandbilen?

Författaren och Bolibompaprofilen Johan Anderberg slänger ut frågan till sin publik. Samlingen är med på noterna och snabbt hörs en kör av barnröster svara honom:

– Di-du-di-du-di-du.

Det är eftermiddag på Kisa bibliotek och det är uppmärksam publik som följer Johan Andermans rörelser på scenen. Han är författare till böcker som "Bojan och polisbilen" och "Bojan och brandbilen", där Bojan får lära sig mer om bilarna.

Att hålla en författarträff på dryga halvtimmen där barn i åldrarna tre till åtta år är målgruppen kan verka som en utmaning. Men det här är snarare ett interaktivt möte där barnen hjälper till med att bygga fordon som brandbilar, genom att säga vilka delar på bilden som hör till fordonet. En brödrost har ingen plats på en brandbil – men att ett ställben däremot är en given del av fordonet är något som barnen i rummet har full koll på.

Föreställningen har fått namnet "Det tutar och blinkar" men att fordonen låter är kanske inte den främsta anledningen till att de lockar barns intresse. Åtminstone inte om man frågar Johan Anderberg.

– Det här är arbetsfordon som har en uppgift, säger han.

Kanske är det just där fascinationen ligger: Polisbilen ska fånga tjuvar, brandbilen släcka bränder och ambulansen hjälpa sjuka och skadade.

Matilda Henriksson, biblioteksassistent och projektledare, säger att hon är nöjd med evenemanget.

– Jag tycker att det var jätteroligt. Vi är nöjda med den mängd barn som kom.

Emmy, Gusten och Oscar Alinder väntade spänt tillsammans med mamma Kristina Rosén på att Johan Anderblad skulle börja att prata.
Emmy, Gusten och Oscar Alinder väntade spänt tillsammans med mamma Kristina Rosén på att Johan Anderblad skulle börja att prata.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!