Döms till rättspsykiatrisk vård - "Vi är besvikna"

Det blev grov misshandel, inte mordförsök, och tingsrätten går på Rättsmedicinalverkets bedömning. Efter sommarens knivattack döms gärningsmannen till rättpsykiatrisk vård.

Den drabbade butiksägaren Maher Alsaloom och hans målsägandebiträde Patrik Malki har fått domen. Knivmannen döms till rättspsykiatrisk vård.

Den drabbade butiksägaren Maher Alsaloom och hans målsägandebiträde Patrik Malki har fått domen. Knivmannen döms till rättspsykiatrisk vård.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-10 14:37

Domen meddelas lite mindre än fyra månader efter det omskakande händelseförloppet vid en livsmedelsbutik på Storgatan i Kisa. Efter rättegångens många vittnesmål har en relativt tydlig bild av vad som hände målats upp. Med en kniv i handen gick en man i 25-årsåldern till attack mot en butiksägare, högg honom i armen och uttalade flertalet hot. Därefter löpte han amok på samhället, hoppade upp på bilar och skrämde slag på allmänheten. För detta bedöms han skyldig till framförallt grov misshandel. Åtalsrubriceringen "försök till mord" avskrivs då själva uppsåtet aldrig har kunnat bevisas.

undefined
Domen föll under tisdagseftermiddagen och meddelades av Linköpings tingsrätt.

Utöver det döms han för ett fall av olaga hot samt nio stycken skadegörelser. Det totala skadeståndet som ska betalas till målsägarna uppgår till nära 75 000 kronor. 

"Rätten gör samma bedömning som Rättsmedicinalverket och dömer den tilltalade till rättpsykiatrisk vård. Då det finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag skall vården förenas med särskild utskrivningsprövning", lyder påföljden.

undefined
"Jag är väldigt nöjd med domen", säger försvarsadvokaten Pierre Frennesson.

När vi når den dömde mannens försvarsadvokat Pierre Frennesson är han nöjd med domens utfall.

– Jag tycker att den är välskriven och välmotiverad. Domstolen har lyssnat på våra argument, framförallt i det faktum att de endast dömer min klient för grov misshandel och inte försök till mord. Vi är också nöjda med att de ogillar en av åtalspunkterna om olaga hot, konstaterar han och fortsätter.

– Min klient har väldigt tydligt sagt att han inte har haft avsikt att mörda målsägaren. Då ska han inte heller dömas för det.

Vad har din klient sagt om att få ett avslut?

– Han har inte uttryckligen sagt någonting men jag är ändå ganska övertygad om att han säkert tycker att det är skönt.

undefined
Målsägarebiträdet Patrik Malki meddelar att hans klient Maher Alsaloom inte till hundra procent är nöjd med domen.

Den biträdande juristen Patrik Malki, som företräder butiksägaren Maher Alsaloom i målet, kommenterar domen så här:

– Vi är lite besvikna. Att domen blev grov misshandel och inte försök till mord, som den tilltalade var åtalad för, är psykiskt påfrestande för min klient. Enligt honom var det just det han utsattes för.

Kommer ni att överklaga?

– Vid ett senare tillfälle kommer jag att kunna svara på den frågan, svarar Malki.

Hur känner din klient?

– Han är lättad att den tilltalade blev fälld. Annars kan jag bara säga att han inte är nöjd med domen.

Domen kan överklagas till Göta hovrätt fram till den 1:e december i år.

Karta: Linköpings Tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!