Domstolen ger Eon rätt: "Hade skapat väldiga problem"

Mark- och miljödomstolen ger energibolaget Eon rätt i frågan om förlängd byggtid. Nu ska den nya kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa stå klar innan årsskiftet 2023/2024.

Energibolaget Eon och regionchefen Björn Persson får rätt i frågan om förlängd byggtid. Nu får de till årsskiftet 2024 att bygga klart kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby.

Energibolaget Eon och regionchefen Björn Persson får rätt i frågan om förlängd byggtid. Nu får de till årsskiftet 2024 att bygga klart kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-05-12 16:40

Jätteprojektet, med syfte att skapa en mer säker elförsörjningen till Kinda, har pågått i över ett decennium. På senare år har det praktiska arbetet påbörjats, däribland skogsavverkningen, trots att två juridiska processer fortfarande pågår. I dagarna beslutade mark- och miljödomstolen att avslå den överklagan som gäller Eons förlängda byggtid. Det ursprungliga tillståndet sträckte sig nämligen till juni månad 2021. En gräns som Eon, år 2019, insåg att de aldrig skulle kunna hålla.

undefined
Trots att de juridiska processerna inte avslutats har Eon, genom ett förtida tillträde, kunnat påbörja avverkningen som ska bereda plats för 130-kilovoltsledningejn.

– Om domen hade blivit en annan hade det skapat väldiga problem för oss, projektet hade säkerligen dragit ut på tiden ännu mer, men med det här beslutet känner vi oss trygga – trots att det kan överklagas ytterligare. Det får tillkomma något väldigt speciellt för att mark- och miljööverdomstolen ska ändra på domen, menar Eons regionchef Björn Persson.

I överklagan av den förlängda byggtiden menar markägarna bland annat att kraftledningens påverkan på deras skogsbruk är en helt annan i dag än när tillståndet gavs. Detta på grund av granbarkborrens framfart.

– Vi har inte tagit del av domen än, så i dagsläget väljer vi att inte kommentera, säger den markägare som vi har varit i kontakt med.

undefined
Den nya kraftledningen ska skapa så kallad redundans, att Kinda kommun försörjs med el från två separata håll.

Sex markägare har också överklagat Lantmäteriets beslut att ge Eon ledningsrätt – en fråga som ännu inte har avgjorts.

– Utifrån den praxis som råder håller vi det för troligt att domstolen inte godkänner deras överklagan, konstaterar Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!