Drabbad av covid-19: "Det kommer inte in några pengar"

Veronica Gullbrandson har insjuknat i covid-19 och stänger tillfälligt sin guldsmedja i Kisa. "Som enmansföretagare är det extra skört", konstaterar hon om situationen.

Guldsmeden Veronica Gullbrandson har insjuknat i covid-19 och håller därför sin butik stängd.

Guldsmeden Veronica Gullbrandson har insjuknat i covid-19 och håller därför sin butik stängd.

Foto: Marita Andersson

Kisa2020-11-12 14:00

I måndags kom beskedet när familjen fick tillbaka ett positivt provsvar. Då hade förkylningen, som de förutsatte orsakades av covid-19, redan varat i en vecka. När vi når egenföretagaren via telefon under torsdagen har symtomen inte helt försvunnit och isoleringen, men också stängningen av hennes butik, förväntas pågå ett tag till.

– Det är inte mycket annat man kan göra. Som tur är har jag, sedan utbrottet i mars, styrt över allt mer till att ta emot kunder genom förbokade besök. Innan pandemin hade jag öppet tre dagar i veckan men under den senaste tiden har jag bara haft öppet på fredagar. På så sätt har det varit lättare att omboka, förklarar Gullbrandson.

Hur påverkar isoleringen dig som företagare?

– Det kommer ju inte in några pengar under den här tiden, det går inte att ta ut någon lön, men jag klarar mig. Jag har nyligen köpt in nya maskiner för att kunna göra smycken som inte kostar lika mycket i tid. Nu, när jag ändå inte kan ta emot några kunder, försöker jag att lära mig maskinerna bättre. Det får jag tillbaka sen.

undefined
Under isoleringen, för att klara av situationen, har Gullbrandson försökt att förbättra sin teknik och lära sig de maskiner hon nyligen köpt in.

Uppskattningsvis har hennes omsättning sjunkit med drygt 20 procent under pandemin. Avsaknaden av vigselpar har haft en stor påverkan.

– Många har väntat med sina bröllop och de som inte har väntat har lagt mer pengar på andra saker.

I dagsläget tar egenföretagaren inte hjälp av några statliga stöd.

– Nej, utan det handlar mest om att ställa om verksamheten, avslutar Gullbrandson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!