För 80 år sedan gick skogsägarföreningarna i Kronoberg, Norra och Södra Kalmar, Blekinge och Östergötland samman och bildade Sydöstra Sveriges Skogsägarföreningars Förbund . En samverkan som kom att leda fram till dagens Södra Skogsägarna. Under lördagen firade Södra sina 80 år på Kindasågen i Kisa som även passade på att fira då Kindasågen sågade sin första stock i november 1968.
På sågområdet fanns det många aktiviteter som till exempel provköra skogsmaskin, se drönare i aktivitet, hoppborgar, test av VR-glasögon samt stationer som speglade Södras historia och framtid. Produktionen på Kindasågen var i drift under fyra timmar och gavs tillfälle för rundvandring från inlastning som sköttes av truckförare Tomas Johansson, till såglinjen där Urban Jonsson Landin höll i spakarna och tittade på en rad skärmar, fram till justerverket.
– Jag har jobbat på sågen sedan 2000, sa Urban Jonsson Landin.
Bo Lindberg jobbar på ströläggningen men började för 26 år på justeringen.
– Det är ett bra arbete och bra arbetskamrater. Det är tvåskift som gäller.
Patrik Wass är platschef på Kindasågen och han var mycket nöjd:
– Vi räknar med att vi haft 800 personer som har besökt oss i dag och det är väldigt bra. Jag är nöjd. I november fyller Kindasågen 50 år och det kommer vi att uppmärksamma för våra 84 anställda med en studieresa till Långasjö sågverk som liknar sågen här i Kisa.
När Kindasågen i Kisa startades 1968 var det en milstolpe i den sydsvenska sågverkshistorien. Det var det första stora sågverk som byggts på mycket lång tid. Här kom ny teknik till användning och bidrog till att utvecklingen tog ett steg framåt.
På plats fanns även tre av Södras styrelseordföranden. Lars-Erik Åström valdes in i styrelsen 1979 och blev ordförande 1993. Christer Seegersten valdes in i styrelsen 1991 och valdes som ordförande 2010, vilket han var till 2015 då Lena Ek tog över styrelseklubban för Södra.
– I 80 år har vi hjälpt till med skogsgårdarna skogsekonomi. Vi ser till att skogsägarna får bra betalt för sitt timmer. Södra har mottagningsplikt, det här är viktigt för den enskilde skogsägaren. Vi förädlar råvaran själva, vilket ger tillbaka en bra ekonomisk vinning för skogsägaren, sa Lena Ek och avslutade med:
– Vi inom Södra ska även jobba med näringspolitik och erbjuda hjälp och råd. I Södra står man aldrig ensam.